Groeivoeding: Planten voor planten

“Vooral in het naseizoen en tijdens de winter is het belangrijk om je grond optimaal in vorm te houden”
Planten zijn prima als groeivoeding voor je grond en de planten die daarop zullen groeien.
Waarom zou je de grond niet voorbereiden met groeiende planten? Groenbemesting is een belangrijke techniek om met levende planten je grond van humus en/of stikstof te voorzien, gelijk ook te draineren, te verkruimelen of een winterse bodembedekking te geven.
Vooral in het naseizoen en tijdens de winter is het belangrijk om je grond optimaal in vorm te houden. Ook al lijkt de grond de koudste maanden van het jaar een beetje passief te ondergaan, toch blijven in de grond duizenden micro-organismen actief.
Groenbemester voor planten
Extra stikstof kun je tijdens het najaar en de winter in de grond brengen door vlinderbloemigen en klaver te zaaien. Meer structuur en humus bereik je door het gebruik van winterrogge, luzerne en mosterd. Ook tijdens de zomermaanden heeft je grond baat bij groeivoeding. Je kunt planten inzaaien vanaf het voorjaar als basis voor een teelt later in het seizoen. Zaaien in augustus kan op de vrijgekomen percelen of rijen, tot eind september. De planten worden licht ondergewerkt vlak voor ze gaan bloeien of blijven staan tot ze door de vorst geveld worden. De plantenresten dienen dan als winterse bodembedekking. Sommige, als winterrogge, overleven de winter en worden in het volgende vroege voorjaar ondergewerkt. In een heel gevarieerde tuin kun je een mengsel van verschillende planten gebruiken voor een brede werking op de kwaliteit van je grond.
- Luzerne of alfalfa (Medicago sativa) is stikstofbindend en heeft een hoge voedingswaarde. Zaaien tijdens de zomer, winterhard, geschikt voor droge grond.
- Veldbonen (Vicia faba) kun je zaaien van september tot oktober en inwerken in groene toestand. Kan ook éénmaal gemaaid worden voor mulching .
- Boekweit (Fagopyrum esculentum) is geschikt voor de armste gronden, snelgroeiend met diepe wortels. Zaaien van maart tot augustus.
- Inkarnaatklaver (Trifolium incarnatum) is bruikbaar op alle gronden, bittere lupine (Lupinus angustifolius) ook op lichte, zure gronden.
- Fenegriek (Trigonella foenum graecum) is geschikt voor zware en lichte grond, mits goed gedraineerd en mosterd (Sinapsis alba) is de snelste groenbemester, klaar om onder te werken in drie tot acht weken. Zaaien van maart tot september.
- Phacelia (Phacelia tanacetifolia) is nog zo’n snelle groeier en bruikbaar op alle gronden. Onder werken na acht weken in de zomer, tot zes maanden in de winter.
- Winterrogge (Secale cereale) is de belangrijkste voor structuurverbetering. Bruikbaar op alle gronden, kan gezaaid worden tot november.

Stadstuinieren 2014-04 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens