Groene geheimen: Blauwe bes – Pink Lemonade

Vaccinium corymbosum

 

 

“Het zijn een soort tropische snoepjes waar de meeste kinderen gek op zullen zijn”

Kleinfruit is een prachtige toevoeging aan een eetbare stadstuin, want deze struiken hebben niet veel ruimte nodig, zijn erg gemakkelijk te kweken en blijven jaar na jaar heerlijke, vruchten produceren.

Een spannend, relatief nieuw ras is de Blauwe Bes – Pink Lemonade, die ontzettend zoete, tropisch smakende blauwe bessen produceert. De bessen worden roze als ze rijp zijn.

Zaaien en Verzorgen

Pink Lemonade kun je het beste kopen als jonge planten. Ze kunnen elk moment van het jaar geplant worden, zelfs in hartje winter. De beste plaats is in de volle zon, in zure grond (4,5-5,5 pH). In het algemeen is de meeste tuingrond ongeveer pH 6 a 7, dus voeg of vóór het planten een ruime hoeveelheid ‘zure potgrond’ toe, of plant ze in potten of bakken gevuld met zure potgrond (vaak verkocht als rododendron-potgrond). Begin met een pot van een diameter van minimaal 30 centimeter en verpot naar een grote pot of bak van 45-50 centimeter, wanneer ze deze pot ontgroeit zijn.

Pink Lemonade heeft een voorkeur voor vochtige, maar goede drainerende grond. Voeg dus veel organisch materiaal toe, zoals gecomposteerd schors en bladcompost. Vermijd koeienmest, want dit is te rijk voor de fijne wortels. Geef regelmatig water, tijdens het groeiseizoen minstens een keer per week. Gebruik het liefst regenwater, omdat de kalk in leidingwater de zuurgraad van de bodem op de lange termijn kan verlagen.

Hoewel ze zelf-bestuivend zijn, lijken ze betere vruchten te produceren wanneer er andere blauwe-bessenstruiken in de omgeving groeien. Ze zijn vrij resistent tegen ziekten en plagen. De jonge, rijpende vruchten hebben misschien wat bescherming nodig tegen de vogels.

Pink Lemonade heeft zeer weinig bijvoeding nodig en hoeft pas vanaf het 3e of 4e jaar gesnoeid te worden. Snoei dan ieder najaar de oudste en zwakste stengels weg, om nieuwe groei aan te moedigen en voor een betere oogst te zorgen.

Oogsten en Genieten

Pink Lemonade struiken zijn aantrekkelijke planten en bieden het hele jaar door iets om van te genieten. Sierlijke klok-bloemen in het voorjaar, heerlijke vruchten in de late zomer, prachtige rode bladeren in de herfst en tot slot aantrekkelijke roodbruine takken in de winter.

De eerste vruchten zullen in augustus en september beginnen te rijpen. Hun smaak is uniek en meer dan twee keer zo zoet als de gewone blauwe bes. Het zijn een soort tropische snoepjes met een florale ondertoon, iets waar de meeste kinderen gek op zullen zijn.

Eet ze direct van de plant of gebruik ze in gerechten, dat wil zeggen, als je je in kunt houden en ze niet allemaal opeet voordat ze je keuken bereiken…

Pink Lemonade is het resultaat van 20 jaar zorgvuldige kruisbestuivingen en plantenveredeling door tuinders en plantengenetici van het Amerikaanse ministerie van Landbouw vanaf de jaren ’70.

 

 

Stadstuinieren 2015-06 –  Tekst en fotografie: Natassia Doets