Groene geheimen: Chop suey groente
Gekroonde ganzenbloem / Chop suey groente
Glebionis coronaria

“De zaden van dit verrassende, eetbare gewas kom je voornamelijk tegen op de bloemenafdeling en dus niet bij de Aziatische groenten ”
De gekroonde ganzenbloem is eigenlijk een eetbare chrysantensoort. Het is een zeer populaire groente in de Oost-Aziatische keuken, waar hij bekend is onder de namen Shungiku (Japan), Tong Ho (China) en Ssugat (Korea).

Gekroonde ganzenbloem is een snel groeiend en niet veeleisend gewas, dat regelmatig wordt gebruikt als groente in Chop Suey-gerechten en heeft de naam ‘Chop Suey Groenten’ verworven in de westerse wereld.
Zaaien & Verzorgen
De zaden van dit verrassende, eetbare gewas kom je voornamelijk tegen op de bloemenafdeling en dus niet bij de Aziatische groenten. Het beste zaai je van april tot mei of van september tot oktober door de zaadjes eenvoudigweg direct in je tuin, pot of bak te verspreiden. Bedek ze met een dun laagje grond en geef ze regelmatig water. Als ze eenmaal groot genoeg zijn om te hanteren, dun je ze uit tot 10 centimeter van elkaar. Regelmatig zaaien, om de paar weken, zal ervoor zorgen dat je tot het begin van de winter kunt oogsten.
Zaai niet in het midden van de zomer (of in de volle zon), Door de hitte kunnen de planten te vroeg gaan bloeien, waardoor er een onaangename, bittere smaak ontstaat. Als je in de lente zaait, kies dan een semi-schaduwrijke plek.
Oogsten en Toepassen
Na ongeveer zes tot acht weken, als de planten ongeveer 20 centimeter hoog zijn, kun je beginnen met het oogsten van de verse, groene bladeren. Laat het onderste gedeelte van de plant intact. Hij zal blijven groeien zodat je er nog één of twee maal van kunt profiteren. Voor de meest malse blaadjes is het het beste om de Gekroonde ganzenbloem te oogsten voordat hij bloeit. De bloemen zijn echter heel erg mooi, en ze bevatten eetbare bloemblaadjes. Het is dus zeker waard om een paar planten te laten bloeien.
De bladeren van de Gekroonde ganzenbloem zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten en kunnen worden gebruikt als smaakmaker (zoals je kruiden gebruikt) en als groente. Voor de beste smaak kun je de malse blaadjes en bloemblaadjes rauw in salades gebruiken of als garnering, zoals bijvoorbeeld bij een zelfgemaakte Vietnamese loempia.
De blaadjes zijn ook lekker wanneer ze kort gekookt zijn, licht gebakken in wat sesamolie met lente-uitjes of in een omelet, soep of roerbakgerechten. Vergeet natuurlijk niet om ze te proberen in je eigen variaties van Chop Suey.
‘Chop Suey’ is een bekend Chinees gerecht, wat letterlijk vertaald ”diverse stukken” betekent. Dit geeft de chef-kok de vrijheid om alles wat hij bij de hand heeft, eraan toe te voegen.
Stadstuinieren 2015-04 Tekst en fotografie: Natassia Doets