Groene geheimen: Gojibes

Lycium chinensis of Lycium barbarum
“Wat de meeste mensen niet weten is dat gojibesplanten gemakkelijk te kweken zijn ”
De populaire superfood gojibessen kom je in alle glossy magazines tegen en staan bekend om hun hoge gehalte aan antioxidanten en sporenmineralen, zoals zink, ijzer, calcium en selenium. Wat de meeste mensen niet weten is dat gojibesplanten gemakkelijk te kweken zijn en je voorzien van biologische superbessen, rechtstreeks vanuit je eigen tuin. Het zijn taaie planten en eenmaal gevestigd zullen ze er geen probleem mee hebben om te groeien in voedselarme grond. Plus: je hoeft ze bijna geen water te geven.

Zaaien en Verzorgen

Gojibesplanten zullen pas na twee jaar vruchten gaan produceren, dus het kopen van planten, in plaats van zaden, zal eerder zijn vruchten afwerpen.

Gojibessen bloeien in arme, goed drainerende grond (voeg zand of grind toe indien nodig). Ze staan graag in de volle zon. Als ze eenmaal gevestigd zijn, hoef je ze alleen water te geven wanneer de grond extreem droog is. Ook bijvoeden is niet nodig. Een tevreden plant kan een hoogte bereiken van 3 meter, dus het is aan te raden om ze tegen een hekwerk of muur te laten klimmen.

Jonge gojibesplanten zullen het eerste jaar bescherming nodig hebben tegen de vorst. Je kunt ze in potten laten groeien en ’s winters naar binnen brengen of de wortels beschermen met een dikke laag mulch en de plant bedekken met fleece tijdens de strengere perioden.

Oogsten en Toepassen

Vanaf het einde van de zomer tot de eerste vorst zijn de bessen klaar om geoogst te worden. Wacht tot ze zo rood mogelijk zijn, want ze zijn alleen eetbaar als ze volledig rijp zijn. De bessen oxideren en worden gauw zwart wanneer ze worden vastgepakt. Om ze te oogsten houd je bijvoorbeeld een kleed onder de plant om ze op te vangen terwijl je het rijpe fruit uit de plant schudt.

Hoewel het technisch gezien bessen zijn, zijn sommige mensen teleurgesteld omdat ze een zoet, sappig fruit verwachten, zoals verse blauwe bessen of druiven. In kleine hoeveelheden doen gojibessen het goed in bijvoorbeeld een smoothie of in muesli, maar ze hebben een vrij laag suikergehalte en zijn meer hartig dan zoet.

In Azië worden ze veel gegeten in soepen, roerbakgerechten, stoofschotels en noedels. Als je ze eenmaal op deze manier hebt geprobeerd, zul je merken wat je al die tijd hebt gemist.

Gojibessen worden vanwege hun gezondheidsvoordelen al meer dan 5000 jaar in China gegeten.

Volgens de overlevering worden de mensen die in de Himalaya leven en gojibessen eten tussen de 120 en 150 jaar oud!

Stadstuinieren 2015-04 Tekst en fotografie: Natassia Doets