Groene geheimen: Kaukasus Rankspinazie
Hablitzia tamnoides

“Rankspinazie-bladeren (een prima alternatief voor spinazie) hebben een zeer aangename en subtiele smaak”
Kaukasus rankspinazie is een klimplant uit de Kaukasus. Hij is in het wild in bossen en langs rivieren te vinden, klimmend over rotsen en bomen. In Scandinavië is deze plant reuze populair. Rond het jaar 1800 werd hij daar in eerste instantie als sierplant geïntroduceerd, maar won al snel aan populariteit door zijn heerlijke eetbare bladeren.

Zaaien en Verzorgen
Rankspinazie kan worden gezaaid van februari tot en met september. De zaden hebben echter een koude periode nodig (ongeveer een maand onder 4°C) om uit hun kiemrust te komen en te ontkiemen. Wil je zaaien in de warmere maanden van het jaar, dan kun je deze omstandigheden zelf nabootsen in een proces dat bekend staat als koude stratificatie. Zaai de zaden in een zaaibakje (slechts 1-2 mm diep) en plaats ze in de koelkast totdat ze ontkiemen. Daarna laat je ze geleidelijk aan de warmte wennen.
Het zijn van nature schaduwminnende planten, maar een paar uur zonlicht per dag kan voor een vroege oogst zorgen. Eenmaal gevestigd zijn ze zeer eenvoudig te verzorgen. Ze genieten van een vochtige en rijke bodem, maar doen ‘t ook prima met minder.
In het eerste groeijaar kan het traag gaan. Maak je geen zorgen, want na de tweede verjaardag schiet de plant in een paar maanden tijd omhoog tot een lengte van 2 à 3 meter.
Rankspinazie is een vaste plant. De groene bladeren sterven ‘s winters meestal af, maar de wortelknollen overleven zelfs extreme kou, klaar om het volgende voorjaar weer triomfantelijk tevoorschijn te komen!
Oogsten en Genieten
Rankspinazie-bladeren (een prima alternatief voor spinazie) hebben een zeer aangename en subtiele smaak. Dit is bij veel andere meerjarige bladgroenten vaak niet het geval, die hebben de neiging enigszins bitter te zijn.
Een tweede voordeel is de explosie van eetbare scheuten (tot 250 per plant!). Deze beginnen in februari of maart al te verschijnen. Je kunt ze in de eerste twee maanden vaak 2 tot 3 keer oogsten. Daarna moet je de overgebleven scheuten tot volwassen planten uit laten groeien.
Geniet van zowel de scheuten als de bladeren in een breed scala aan gerechten, zoals pasta’s, soepen, roerbakgerechten, stoofschotels, omeletten of gewoon gebakken met wat olie, ui en knoflook.
Schrijf je in op de kleine, maar gedreven Hablitzia Facebook groep, die rankspinazie-fans uit de hele wereld bij elkaar brengt. Zoek op ‘Friends of Hablitzia tamnoides, the Caucasian Spinach’.
Stadstuinieren 2015-06 – Tekst: Natassia Doets | Fotografie: Mandy Barber van Incredible Vegetables