Groene geheimen: Kikkererwten

Cicer arietinum

“Verse kikkererwten zijn heerlijk en zeer voedingsrijk”

Als je wel eens een sushibar bezocht hebt, heb je mogelijk de overheerlijke ‘edamame’ geprobeerd. Edamame is een gerecht gemaakt van jonge sojabonen, gestoomd in de peul. Thuis sojabonen kweken is erg moeilijk, maar gelukkig is er een vergelijkbaar en makkelijk alternatief: Kikkererwten!

Als één van de eerste gecultiveerde peulvruchten worden kikkererwten al ca. 8.000 tot 10.000 jaar in veel culturen gebruikt. Verse kikkererwten (ongedroogd, ook wel ‘groene kikkererwten’ genoemd) zijn heerlijk en zeer voedingsrijk. Hun vederachtige bladeren zijn een sierlijke toevoeging aan iedere stadstuin.

Zaaien & Verzorgen

Er is een aantal zaadhandelaren die kikkererwt-zaden verkopen, maar het is net zo makkelijk (en goedkoper) om ze te kweken uit gedroogde biologische kikkererwten, die te koop zijn in de supermarkt of reformwinkel.

Week de kikkererwten de nacht tevoren en zaai ze van april tot juli buiten, 2 centimeter diep en 10 tot 15 centimeter uit elkaar. Kies een plekje in de volle zon, met goede waterdoorlatende grond. Bescherm ze, zelfs al direct na het zaaien, met een net tegen hongerige vogels.

Naar kikkererwten heb je geen omkijken. Ze tolereren droogte, dus hebben maar heel af en toe water nodig. Ze zijn erg zelfstandig doordat ze stikstof uit de lucht halen en naar hun wortels sturen. Ze hoeven dus ook niet bij-gemest te worden.

Oogsten & Toepassen

Na 8 tot 10 weken produceren de kikkererwten mooie groene peulen, die ieder 1 á 2 erwten bevatten. Tenzij je van plan bent een heel veld vol te zaaien, zul je niet genoeg kikkererwten overhouden om traditionele humus te maken, maar misschien wel de groene kikkererwtenhumus (zie recept hieronder). Zelf kweken is zeer aan te raden, aangezien de smaak van verse groene kikkererwten superieur is.

Zo gauw de peulen dik worden en de erwten door de huid voelbaar zijn, is het tijd ze te oogsten. Heb je een gevoelige huid? Draag dan handschoenen, want de bladeren kunnen irriteren.

Bereiden kan bijna niet makkelijker: stoom of kook ze 2 á 3 minuten in de peul. Breng op smaak met olijfolie en zeezout. Rooster ze in de peul in een grillpan met wat paprika- of chili poeder, als gezond borrelnootje.

Recept

Groene Kikkererwten Humus

1 kop groene kikkererwten (3 minuten geblancheerd en gedopt)
1 tl citroensap
1 tl tahini (ook wel tahin genoemd)
1 knoflookteentje
1 scheut olijfolie
Zout, peper en Cayennepeper naar smaak

Gooi alles bij elkaar in een mixer. Voeg langzaamaan de olijfolie toe, totdat het mengsel glad is. Afkoelen en serveren.

Stadstuinieren 2015-03 Tekst en fotografie: Natassia Doets