Groene geheimen: Nine Star meerjarige broccoli

Brassica oleracea botrytis asparagoides

Veel beginnende tuinders worstelen met het kweken van broccoli of bloemkool. Meestal kost het aanzienlijk wat ruimte, tijd, moeite en verzorging om tot een goede oogst te komen.

De Nine Star (ook wel bekend als asperge-broccoli) is in tegenstelling tot de ‘gewone’ broccoli een winterharde meerjarige spruitbroccoli. Hij ziet eruit en smaakt als bloemkool. Hij produceert niet alleen jaarlijks de typische krop, maar ook meerdere mini-roosjes en eetbare scheuten.

Het kweken van meerjarige broccoli is uitgegroeid tot een rage onder de groentetuinders van vaste planten en permacultuur die op zoek zijn naar gewassen die zoveel mogelijk produceren tegen zo weinig mogelijk inspanning en jaar na jaar goede oogsten leveren.

Zaaien en Verzorgen

Nine Star-planten kunnen op elk moment van het jaar worden geplant, tenzij de grond is bevroren. Zaden zijn waarschijnlijk makkelijker te vinden. Deze kunnen in mei – juni worden gezaaid en uitgeplant in juni – augustus, op 90 centimeter afstand van elkaar.

De Nine Star houdt van een zonnige plek in een voedselrijke bodem. De planten worden groter dan de gebruikelijke bloemkolen, dus als je ruimte tekort komt, kun je na de oogst wat terugsnoeien.

Nine Star-planten zijn winterhard. Echter, wordt er een zeer koude periode verwacht, bedek ze dan met een laag fleece. Geef je planten ieder voorjaar een boost door ze te bemesten, met bijvoorbeeld kippenmestpellets, en voeg een dikke laag mulch toe of organisch materiaal zoals compost. Indien nodig kun je je gewas met netten beschermen tegen duiven en koolwitjes.

Oogsten en Genieten

Tegen het einde van het voorjaar kun je gaan oogsten. Het kan wel tot 10 maanden duren voordat de Nine Star volledig afgeronde bloemkoolkoppen heeft geproduceerd. Je kunt natuurlijk wel de spruitende scheuten eten die ze ondertussen produceert. Sommige tuinders hebben zelfs wel 40 mini-roosjes per plant geoogst!

De Nine Star heeft een uitstekende smaak. Je kunt hem bereiden en eten zoals je dat zou doen met bloemkool. Extra roosjes en scheuten kunnen worden geblancheerd en ingevroren. De bladeren kunnen ook worden versnipperd en gebruikt in koolsalade of geroerbakt.

Het is belangrijk om alle spruitende scheuten op tijd te verwijderen, zodat ze niet de kans krijgen om volledig tot bloei te komen en zaad te vormen. Dit zou namelijk de productie in de daarop volgende jaren verminderen.

Voor een maximale opbrengst wordt het aangeraden om je planten na ongeveer vijf jaar te vervangen.

Foto’s door Mandy Barber van Incredible Vegetables

Stadstuinieren 2015-05 Tekst en fotografie: Natassia Doets