Groene geheimen: Theeplant

Camellia sinensis

“de jonge, verse theebladeren kunnen ook rauw gegeten worden en zijn zeer geschikt in salades”

De theeplant heeft een geschiedenis van meer dan 4000 jaar en is al lange tijd een symbool van cultuur, ceremonie en traditie. Vol met antioxidanten en andere voordelen voor de gezondheid, neemt de smaak van een vers gezet kopje thee je gemakkelijk mee naar exotische landen.

Wist je dat theeplanten eigenlijk afkomstig zijn uit de kille, mistige bergtoppen van China? In Nederland een berg vinden zal een flinke uitdaging zijn; gelukkig voldoet een koele, vochtige plek in de tuin ook.

Zaaien en Verzorgen:

Theeplanten geven de voorkeur aan een zure bodem (ca. pH 4,5), dus indien nodig kun je de bodem aanpassen met zuurminnende plantenvoeding (ericaceous of ijzersulfaat) of kun je planten in potten laten groeien met zuur ericaceous compost.

Camellia sinensis is winterhard tot -5 graden. Als het kouder wordt, kun je ze tijdens de wintermaanden binnen zetten (op een koele plek uit de buurt van de verwarming) of beschermen tegen vorst met een fleecedoek of minikas.

Geef de planten goed water en oogst regelmatig om ze compact te houden.

Oogsten en Drinken:

Oogst de jonge lichtgroene blaadjes het hele jaar door, maar niet vaker dan om de twee weken.

Vervolgens laat je de blaadjes verwelken, oxideren en drogen. Dit klinkt misschien lastig, maar het is heel simpel. Om de blaadjes te laten verwelken, verspreid je ze een paar uur (of een dag) op een droge, schaduwrijke plek. Rol de bladeren tussen je handen om ze te kneuzen en leg ze vervolgens ongeveer een uur op een warme plek om te oxideren (en te verkleuren). Tot slot droog je de bladeren een uur of twee in de oven op een lage temperatuur (70-90 graden), tot ze droog en knapperig zijn. Bewaar ze in een donkere, luchtdichte verpakking.

Doe een theelepel bladeren in water van 90 graden voor het perfecte kopje zelfgekweekte groene thee. Ervaar een aroma en smaak die superieur is aan die van verpakte thee die de halve wereld over is gevlogen. Experimenteer door het toevoegen van een paar jasmijnbloemen voor een zoete, geurende, groene thee of een dun schijfje citroen of sinaasappelschil voor een vleugje citrus.

Tip: de jonge, verse theebladeren kunnen ook rauw gegeten worden en zijn zeer geschikt in salades of op luxe broodjes.

Matcha: als je gedroogde groene theebladeren vermaalt, krijg je een knal-groen poeder dat bekend staat als matcha. Deze methode zorgt voor een maximale hoeveelheid antioxidanten, omdat je het hele blad gebruikt in plaats van een aftreksel. Gebruik matcha om heerlijke, trendy traktaties te maken zoals heldergroene cupcakes, cheesecakes en koekjes. Of meng een theelepel door zacht vanille-ijs; een perfect dessert voor een hip sushifeest!

Stadstuinieren 2015-04 Tekst en fotografie: Natassia Doets