Groene geheimen: Yacón

“Yacón kan ook worden gekweekt in grote potten

Even voorstellen YacónYacón
Smallanthus sonchifolius

Yacón is een knolgewas uit de Andes met grote, warrige groene bladeren en bloemen die lijken op mini-zonnebloemen. Onder de grond bevindt zich een grote klomp van knobbelige stengelknollen en trossen grote zoete knollen. Ze smaken als een mix tussen appel en zoete aardappel.

Yacón knollen worden steeds populairder. Dit komt omdat ze veel ‘fructo-oligosaccharides’ bevatten, een zoetstof die niet opgenomen wordt door het menselijk lichaam en dus zeer geschikt is voor diabetici.

Yacón is een heel makkelijke plant die groeit in elke grondsoort en ieder klimaat. Ze worden vrij groot (1-2 meter hoog), maar je hebt maar 1 of 2 planten nodig, aangezien elke plant 5 tot 10 kilo knollen kan opleveren!

Zaaien & Verzorgen
Yacón groeit uit stengelknollen (dus niet uit de eetbare grondappelen). Plant deze in april in potten met compost, geef ze water en zet ze in een zonnige vensterbank.

Rond eind mei, wanneer ze ongeveer 30 centimeter hoog zijn, kun je ze 50 centimeter uit elkaar planten. Voor goede, sappige knollen moet je zorgen voor een zonnige plaats en rijke, goed doorlatende grond (voeg indien nodig extra grit toe). Geef ze goed water.

Yacón kan ook worden gekweekt in grote potten. Geef veel voeding en laat de grond niet uitdrogen.

Oogsten & Toepassen
Oogst Yacón na de eerste vorst als de bladeren zwart zijn geworden. Snijd de stengels terug tot 5 centimeter en til de hele klomp uit de grond.

Yacón heeft twee soorten knollen: de grote eetbare grondappelen en de stengelknollen. Snijd of breek voorzichtig de grondappelen af. Bewaar de overgebleven klomp stengelknollen tijdens de winter in een pot met vochtige compost of zand op een koele, donkere, vorstvrije plek.

Leg de grondappelen een paar weken voordat je ze gaat eten in een zonnige vensterbank. Dit zal hun inuline (zoetstof) afbreken tot eenvoudigere suikers, waardoor ze nog zoeter worden.

Eet het rauw of gekookt, of gebruik het in (fruit)salades, geperst in sappen, in de wok, gedroogd of gefrituurd als chips, geraspt in pannenkoeken, etc. De bladeren kunnen regelmatig geplukt worden om een medicinale thee van te zetten die de bloedsuikerspiegel reguleert.

Verdeel in het volgende voorjaar de stengelknollen die je had opgeslagen tijdens de winter. Zorg dat elke knol een groeipunt/oog heeft en plant deze opnieuw waardoor je doorlopend kunt genieten van de Yacón!

 

‘Suikervrije’ Yacón siroop

  1. Was de eetbare grondappelen grondig en pureer ze in een keukenmachine.
  2. Kook de pulp zachtjes in een grote pan tot een donkerbruine siroop.
  3. Giet het mengsel in gesteriliseerde potten of flessen en geniet! Je hebt ongeveer 5 kilo knollen nodig om 500 ml siroop te maken

 

Stadstuinieren 2015-01 Tekst en fotografie: Natassia Doets