Groene Portretten: Appels

Het is niet zonder reden dat over de appel (Malus domestica) talloze boeken zijn geschreven. Deze zo alledaags lijkende vrucht is alles behalve saai en alleen al over de geschiedenis valt veel te vertellen. Zo begon men in Centraal-Azië al in 4000 voor Christus met het kruisen van wilde soorten en zijn er sindsdien duizenden verschillende rassen genoteerd.
“Het is goed om de grond rondom de stam de eerste jaren vrij van begroeiing te houden”
Tijdens de 19e eeuw hadden provincies en steden soms zelfs hun eigen appel, zoals de “Groninger Kroon” en “Brabantse Bellefleur”. Helaas zijn niet alle rassen even makkelijk terug te vinden, maar met een beetje speurwerk en hulp van kwekers, liefhebbers en pomologische verenigingen kom je een heel eind als je iets bijzonders zoekt voor je tuin.
Van dwergappels tot hoogstambomen, er is voor ieder wat wils en met een beetje extra zorg kun je zelfs op een balkon of terras appels kweken. Omdat er zoveel soorten zijn en ieder ras z’n eigen plussen en minnen heeft, is het echter wel verstandig om je goed te laten informeren door de kweker of winkel waar je de boom koopt. Vraag hem of haar dan ook advies over het snoeien, want dat is voor een leivariant (ideaal om langs een muur of schutting te zetten!) anders dan voor een gewone boom en bovendien leeftijdgebonden. Een boom van 1 jaar oud moet bijvoorbeeld nog gestuurd worden, terwijl een volwassen boom enkel een onderhoudssnoeibeurt nodig heeft tijdens de winter.
Appelbomen kunnen tegen een stootje, maar de vroege bloesem is niet vorstbestendig. Bescherm de takken daarom met vliesdoek als er vorst is voorspeld in maart of april. Verder is het ook goed om de grond rondom de stam de eerste jaren vrij van begroeiing te houden. Gras kan namelijk veel voeding en vocht wegnemen, dingen waar een nog wortelende boom extra behoefte aan heeft. Het geven van een paar scheppen oude koemest of compost is daarom geen gek idee tijdens de winter. Leg er wat stukken karton bovenop om gras en onkruid in de kiem te smoren (met daarop grote stenen tegen het wegwaaien) en je boom is klaar voor een nieuw seizoen. Soms zul je rond juni moeten “vruchtdunnen” om tijdens de zomer of herfst mooie, grote appels te kunnen oogsten. Bomen die te enthousiast vruchten hebben gevormd, zullen het teveel van zich af proberen te schudden. Je kunt ze dan helpen door daar waar je veel appels bij elkaar ziet groeien, de kleinsten weg te halen.


Stadstuinieren 2016-06 – Tekst en fotografie: Stella Faber