Groene Portretten: Aubergine

Aubergines (Solanum melongena) zijn tropische planten. Hier ligt dan ook meteen de uitdaging, want ons klimaat is natuurlijk alles behalve tropisch. Aubergine is een groente (officieel een vrucht) die al sinds de prehistorie wordt gekweekt in het zuiden en oosten van Azië. Het oudste schriftelijke bewijs van de plant is gevonden in een Chinees manuscript uit 544 na Christus. Tijdens de Middeleeuwen introduceerden de Arabieren het gewas in het Spaanse Andalusië. Zij aten graag aubergines en het is nog altijd een van de meest gebruikte groentesoorten in hun keuken.

“Het zaad heeft een temperatuur van minimaal 20 graden nodig om te ontkiemen”

Aubergines (Solanum melongena) zijn tropische planten. Hier ligt dan ook meteen de uitdaging, want ons klimaat is natuurlijk alles behalve tropisch. Het is een groente (officieel een vrucht) die al sinds de prehistorie wordt gekweekt in het zuiden en oosten van Azië. Het oudste schriftelijke bewijs van de plant is gevonden in een Chinees manuscript uit 544 na Christus. Tijdens de Middeleeuwen introduceerden de Arabieren het gewas in het Spaanse Andalusië. Zij aten graag aubergines en het is nog altijd een van de meest gebruikte groentesoorten in hun keuken.

Aubergine kweken

Het kweken van deze groente is niet makkelijk, maar laat je daardoor vooral niet ontmoedigen! Aubergines zijn met reden geliefd en bestaan in verschillende vormen en kleuren. Het zaad heeft een temperatuur van minimaal 20 graden Celsius nodig om te ontkiemen. Is het koeler in je vensterbank of kas, dan gebeurt er niets. Zaaien doe je vanaf eind februari tot begin april. De kans op een constante warme temperatuur is dan natuurlijk klein. Hoe hoog je de verwarming ook zet, ’s nachts koelt het altijd af achter het raam. Het beste kun je je zaaibak daarom afdekken met een stuk doorzichtig plastic of glas. Als de zaadjes opgekomen zijn en veranderd in stevige zaailingen, plant je ze uit in de kas of in potten op een zonnige vensterbank. In het geval van een extreem warme lente en zomer zou je de gok kunnen wagen en ze buiten uitplanten, maar zelf zou ik het risico niet nemen. Te weinig zon, teveel water, kille nachten… een aubergine is heel gevoelig. Daar komt bij dat je de plant zal moeten helpen met de bestuiving door dagelijks tegen de stam te tikken, net zoals bij tomatenplanten.


Recept:  “Nigvziani Badrijani”

Traditionele Georgische auberginerolletjes.

(heerlijk als voorgerecht, borrelhapje of als onderdeel van een buffet)

Ingrediënten:

 • 3 lange aubergines
 • zonnebloemolie
 • 200 gram walnoten
 • 2 tenen knoflook
 • 6 eetlepels water
 • ½ theelepel rode wijnazijn
 • 1 theelepel gemalen koriander
 • ¼ theelepel zout
 • ½ theelepel fenegriek
 • snufje cayenne peper
 • verse koriander
 • platte peterselie
 • granaatappelpitjes

Was de aubergines en haal de topjes eraf. Snijd ze in de lengte in schijven en strooi er wat zout overheen. Laat deze 30 minuten staan en spoel ze dan af. Vervolgens dep je ze droog en bak de je schijven in zonnebloemolie aan beide kanten bruin. Laat de gebakken schijven daarna afkoelen en uitlekken op keukenpapier.

De walnoten maal je in een blender fijn. Vervolgens doe je daar de knoflooktenen (gepeld) bij en 6 eetlepels water en meng je het geheel tot een witte “pasta”. Daarna voeg je rode wijnazijn, koriander, fenegriek, cayennepeper en zout toe en mix je alles goed door elkaar.

Smeer een royale laag van deze pasta over de aubergineplakken en vouw ze daarna tot kleine pakketjes. Leg deze op een schaal en strooi er verse koriander, platte peterselie en granaatappelpitten overheen.

Hmmm!

Stadstuinieren 2015-06 – Tekst en fotografie: Stella Faber