Groene Portretten: Erwten

De erwt (Pisum sativum) is een prehistorische groente. De oudste zaden zijn gevonden in het Midden-Oosten in landen als Syrië, Turkije en Jordanië en dateren uit de neolithische periode tussen 7000 en 6000 voor Christus. Omdat de groente al zo lang gekweekt wordt, heeft men niet kunnen ontdekken of de erwt ooit ook ergens in het wild heeft gegroeid.

“Ik vind het een ideale groente voor een balkon of terras”

Erwten horen bij de eerste gekweekte gewassen uit de geschiedenis, net als linzen, kikkererwten, tarwe en gerst. Ook in Egypte stonden ze al vroeg op het menu. Rond 2000 voor Christus arriveerde de erwt in Afghanistan en reisde toen via Pakistan door naar het zuiden van India. Ook verspreidde hij zich over Europa. Toch noemen de Griekse en Romeinse schrijvers de groente niet veel, alleen “Apicius” geeft er in de 4e eeuw een paar recepten voor. In de middeleeuwen waren erwten echter dagelijkse kost, net als granen en bonen.

Er worden op dit moment wereldwijd duizenden soorten erwten gekweekt, sommigen speciaal om in te blikken. Het is een groente waar weinig mee mis lijkt te kunnen gaan. Qua grondoppervlakte nemen ze weinig ruimte in, terwijl de oogst bijna altijd royaal te noemen is. Hoe meer peulen je plukt, hoe meer de plant er lijkt te produceren. De peul is het “jasje” waarin de erwten groeien. Het zijn echter wel flinke klimmers, sommige soorten kunnen wel twee meter hoog worden. Ik vind het een ideale groente voor een balkon of terras. Net als andere klimgroenten. Met een flinke pot gezonde grond, een paar bamboestokken en voldoende water zijn ze namelijk meer dan tevreden. Wel regelmatig opbinden! Zo bescherm je de plant tegen knakken of breken op een winderige dag.

Erwten zaaien

Ik zaai mijn erwten eind februari of begin maart binnen voor. Mijn ervaring met het buiten zaaien van erwten is namelijk wat minder goed. Sommige vogels (duiven bijvoorbeeld) en muizen zijn dol op de zaden en jonge zaailingen. Het beste kun je wat diepere potjes of bakjes gebruiken, zodat ze genoeg ruimte hebben om te wortelen. WC-rolletjes zijn er ook heel geschikt voor. Het karton van WC-rolletjes verteerd vrij snel in de grond, dus je kunt erwten die je op die manier gezaaid hebt met rolletje en al uitplanten. Dit uitplanten doe ik als de plantjes zo’n 10 cm hoog zijn. Dan zijn ze naar mijn idee wat minder kwetsbaar geworden.

Erwtenspread

Recept:  Spread van erwten

Ik heb deze keer een spread van de erwten gemaakt, wat trouwens heel erg lekker is op het Duitse aardappelbrood! Je kunt met zo’n spread (dip, pesto, tapenade, puree of hoe je het ook wilt noemen) eindeloos variëren en er helemaal je eigen draai aan geven. Bij mij zit er deze keer het volgende in: rauwe erwten, olijfolie, citroensap, knoflook en verse munt.

De allerlekkerste erwt is echter de erwt die je jong plukt en direct na het plukken uit z’n dop haalt en opeet. Dan zijn ze namelijk heerlijk zoet en knapperig!

Stadstuinieren 2014-03 – Tekst en fotografie: Stella Faber