Groene portretten: Munt

De muntplant (Mentha) is een echte wereldburger en voelt zich bijna overal thuis. Europa, Afrika, Azië, Australië, Amerika… je vindt haar overal – ook in het wild – en verse muntthee is bijna niet meer weg te denken van de menukaarten. De Oude Grieken beschouwden de plant als “het kruid van de gastvrijheid” en die naam doet ze nog steeds eer aan. Munt wordt bovendien ook al eeuwenlang gebruikt als medicijn tegen buikpijn, verkoudheid, keelpijn, koorts en andere kwaaltjes. De smaak en de geur van de blaadjes hebben een verfrissend effect en muntolie – gedestilleerd uit het blad en de stengels van de plant – wordt om die reden verwerkt in talloze producten. In cosmetica bijvoorbeeld, maar ook in tandpasta, kauwgom en snoep (pepermuntjes!).

“De meerjarige en winterharde munt is een echte woekeraar”

Munt in potten en bakken

Muntplanten zijn ongelofelijk sterk en doen het in bijna elke tuin goed. Sterker nog, als je ze niet in toom houdt, nemen ze met het grootste gemak je buitenruimte over! De meerjarige en winterharde munt is een woekeraar, het ene ras nog meer dan het andere. Wil je voorkomen dat je tuin, dakterras of balkon één groot muntparadijs wordt (waar vlinders geen bezwaar tegen zouden hebben!), dan kun je de planten beter in ruime bakken of potten zetten.
Een andere optie is om een ondergrondse begrenzing te maken. Dat kun je doen door de planten met pot en al in te graven, een pot zonder bodem welteverstaan. Afsteken kan echter ook. Je hakt daarvoor met een spade de ongewenste boven- en ondergrondse uitlopers af. Daar kun je eventueel stekjes van maken om cadeau te geven of later op een andere plek in de tuin uit te planten.

Wat extra water

Heb je een overdekt balkon of is het warm en droog weer, dan zul je muntplanten in potten en bakken regelmatig water moeten geven en af en toe wat extra voeding. Onsterfelijk is het kruid namelijk niet en de plant houdt van een vochtige leefomgeving. In het wild vind je munt bijvoorbeeld vaak in de buurt van sloten, beken en meren.

Marokkaanse munt en aardbeienmunt

Muntplanten kruisen vrij makkelijk en er zijn dus veel verschillende soorten. Om er een paar te noemen: appelmunt, Zwitserse munt, chocolademunt, Marokkaanse munt, wollige munt, pepermunt, aardbeienmunt en citroenmunt. Ze hebben allemaal hun eigen karakteristieken en de een komt het best tot z’n recht in een vruchtentoetje en de ander in een cocktail of Noord-Afrikaanse lamsschotel. Munt kun je bovendien ook prima drogen, zodat je er ook tijdens de wintermaanden van kunt genieten.


Munt in de keuken

Een bijzonder lekkere manier om munt te verwerken is door het maken van “Limonana”. Dat is een dorstlessend Syrisch drankje dat ook in landen als Israël en Jordanië erg populair is.
Je maakt het door verse muntblaadjes in een blender te mixen met versgeperst citroensap, water, honing en blokjes ijs (optioneel).
De hoeveelheden die je nodig hebt zijn persoonlijk en hangen af van je smaak.
Voor 2 personen gebruikte ik:

– een halve citroen
– 1 glas water
– 5 blokjes ijs
– 1 eetlepel honing
– en een kopje munt.

Het resultaat smaakte naar meer!


Stadstuinieren 2014-01 – Tekst: Stella Faber