Groene portretten: Paprika

De warmteminnende paprikaplant (Capsicum annuum) is rond 1500 door Spaanse “conquistadors” vanuit Midden-Amerika naar Europa gebracht en was daar in het begin vooral in landen als Spanje, Portugal en Italië erg populair. Nu worden ze bijna overal in de meest uiteenlopende vormen, kleuren en smaken te koop aangeboden.
“je zult je planten een handje moeten helpen als ze binnen staan”
Behalve de bekende rode paprika zijn er bijvoorbeeld ook gele, oranje, groene, witte, paarse en bruine. Sommigen zijn groot en langwerpig, anderen klein en rond, vierkant of kegelvormig. Ook de smaken zijn verschillend: van bitter of zoet tot kruidig.
Paprika kweken
Het kweken van paprika’s kan een uitdaging zijn, zeker als je geen kas hebt. Een kas biedt de plant namelijk het beste klimaat. Toch wil het soms ook lukken in potten op de vensterbank, al is een groot raam op het zuiden dan wel prettig. Bij het zaaien van paprika is de temperatuur ook heel belangrijk: beneden de 18 graden Celsius zullen de zaden niet ontkiemen. Ik zaai paprika eind februari om die reden in afzonderlijke bakjes voor, zodat ik over elk zaadje een jampot kan plaatsen die als mini kas functioneert. Dit is echter nog steeds geen garantie op succes. Ik hou mijn zaaisels daarom altijd goed in de gaten. Zo zet ik ze overdag zo dicht mogelijk naast het raam en verplaats ik ze ’s avonds naar een tafel in de kamer. Nachtvorst kan de temperatuur op de vensterbank namelijk flink laten dalen, zelfs in een perfect geïsoleerd huis. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor een onverwarmde kas!
Paprika helpen met bestuiving
Ook tijdens de bloei zul je je planten een handje moeten helpen als ze binnen staan. Paprikaplanten zijn in principe zelfbestuivend, maar dat wil niet zeggen dat de bevruchting elke keer lukt. In iedere bloem bevindt zich zowel stuifmeel als een stamper, maar omdat wind en bijen in een kas of op een vensterbank ontbreken, zul je dagelijks voorzichtig een paar keer tegen de plant moeten tikken. Dit zorgt ervoor dat het stuifmeel loskomt en op de stamper kan vallen. Tot slot kan het soms handig zijn om je planten met een stuk touw aan een stok te binden, ze hebben namelijk een vrij dunne stam.
Laat je niet ontmoedigen door al het bovenstaande, als het lukt oogst je immers de sappigste en knapperigste paprika’s denkbaar! Een groente waar veel mee te doen is in de keuken. Wat dacht je van koude paprikasoep?

Stadstuinieren 2015-03 – Tekst en fotografie: Stella Faber