Groene Portretten: Pompoen

Pompoen

Als het herfstachtig begint te worden dan denk ik gelijk aan pompoenen. Er zijn ontzettend veel soorten pompoenen, variërend van eetbaar tot decoratief en van reusachtig groot en oranje tot klein en groen met wit gestreept. De voorvader van deze moderne pompoenrassen werd al tussen 9000 en 7000 voor Christus in Zuid- en Midden-Amerika verbouwd. Of deze oerpompoen daar nu nog te vinden is, durf ik jullie niet te zeggen. Zaden van gecultiveerde varianten werden in ieder geval tijdens de 16e eeuw door ontdekkingsreizigers meegenomen naar Europa.

Zaaien:

Binnen kun je pompoenen al in april zaaien, buiten doe je dat in mei. Geef ieder zaadje een potje met een diameter van circa 10 centimeter en wees voorzichtig met water geven, de zaden zijn namelijk gevoelig voor rot. Je kunt de zaailingen uitplanten in de tuin als ze 2 of 3 bladeren hebben ontwikkelt en de kans op vorst voorbij is.

Verzorging:

De meeste pompoenen nemen minimaal 2 vierkante meter in beslag. Ze kunnen echter ook klimmen, dus mocht je niet zoveel ruimte hebben, dan kun je ze ook de hoogte in leiden. Kweken in grote potten kan overigens ook, zolang je maar voor een klein ras kiest en voor voldoende water, zonlicht en bemesting zorgt (pompoenen zijn dol op mest!).

Oogsten:

Pompoenen oogst je meestal in september of oktober, voor de eerste nachtvorst. Wees niet verbaasd als het verkleuren nog een tijdje doorgaat!
Hoe indrukwekkend de grote pompoenen er ook uitzien, de kleinere hebben vaak de meeste smaak!

Wil de bestuiving van de vrouwelijk bloemen (herkenbaar aan het mini-pompoentje onder de bloem) niet lukken? Vallen ze op de grond? Dan zijn er misschien niet genoeg bijen in de buurt en kun je je pompoen helpen door de mannelijke bloem af te knippen en met zijn meeldraden over de stamper van de vrouwelijke bloem te wrijven.

In de keuken:

Er is ongelofelijk veel te maken met pompoen, hun pitten en hun bloemen (de mannelijke welteverstaan, want die hebben na de bevruchting immers geen functie meer). Ik heb dit keer “Bishak” (pasteitjes met pompoenvulling) gemaakt, naar een recept uit mijn boek “De Joodse keuken” van Claudia Roden.Stadstuinieren 2015-06 – Tekst en fotografie: Stella Faber