Groene Portretten: Prei

Sommige groenten hebben een interessantere geschiedenis dan ze op het eerste gezicht doen vermoeden. Prei bijvoorbeeld (Allium porrum). De uit de Nederlandse klei getrokken dikke, witte stengels die het hele jaar door te koop zijn, werden kennelijk al tijdens de 21e eeuw voor Christus verbouwd in het Oude Egypte en Mesopotamiƫ (het huidige Irak en delen van Syriƫ, Turkije en Iran). Archeologen hebben daar verschillende gedroogde exemplaren gevonden en muurtekeningen waarop de groente afgebeeld staat. Een exotische oude dame dus, die prei, en alles behalve oer Hollands!

“Winterprei is kort en stevig, terwijl zomerprei lang en slank is”

Er is zaad voor zowel zomer- als winterprei verkrijgbaar en het verschil zie je duidelijk in de uiteindelijke vorm van de groente. Winterprei is kort en stevig, terwijl zomerprei lang en slank is. Beide hebben behoefte aan voedzame grond en voldoende water en tussentijds plantengier aan het gietwater toevoegen is daarom niet verkeerd. Het kweken van prei in grote bakken of potten is bovendien ook mogelijk, zolang je de behoeften van de groente maar in gedachten houdt.

Het kweken van mooie, witte preistronken is een leuke uitdaging. Afhankelijk van het ras dat je kiest, zaai je de prei vanaf eind januari binnen voor in potjes van ongeveer 10 centimeter breed. Deze zaailingen laat je in maart buiten wennen aan de temperatuur en plant je uit als ze 15 tot 20 centimeter groot zijn. Dit uitplanten verloopt anders dan bij andere groenten. Voor elke preizaailing maak je een gat van ruim 15 centimeter diep en 5 centimeter breed, op ongeveer 20 centimeter van elkaar vandaan. Plaats de zaailingen vervolgens in de gaten en check of het bovenste stukje blad boven de grond uitsteekt. In tegenstelling tot wat je normaliter doet, vul je de gaten nu niet op met aarde, maar giet je er alleen wat water in.

Waarom deze aparte manier van uitplanten? Omdat je zo witte en smakelijke stronken krijgt! Alles wat boven de grond groeit wordt namelijk groen en alleen dat deel van de plant dat in het donker leeft blijft wit. Het uitplanten in diepe gaten is alleen niet voldoende om dit resultaat te bereiken. Als de gaten na een tijdje zijn dichtgeslibd, zal je de planten nog wekelijks moeten aanaarden. Hoe langer het witte gedeelte, hoe liever natuurlijk!

Stadstuinieren 2015-05 – Tekst en fotografie: Stella Faber