Groene portretten: Radijs

Als tuinier kun je je hart ophalen als het om het telen van radijs (Raphanus sativus) gaat. Er zijn namelijk veel verschillende rassen die allemaal hun eigen kleur, vorm en smaak hebben.
Rond, langwerpig, klein, groot, rood, zwart, roze, geel, wit, paars… alles is mogelijk. De grootste radijs kan wel 50 kilo wegen en heet “Sakurajima”, een Japanse reus. Afhankelijk van het soort dat je kiest, kan het gewas snel groeien. De kleinere variëteiten zijn zelfs al na een paar weken te oogsten. Je kunt radijs van maart tot en met augustus buiten zaaien, tenzij je een kas hebt, dan kun je de eerste zaadjes al in februari in de grond stoppen. In potten kweken kan natuurlijk ook!
Water is belangrijk
Voor alle radijzen geldt dat je ze regelmatig water moet geven. Doe je dat niet en is het zonnig en droog weer, dan kunnen de knolletjes gaan barsten.
“Behalve de radijs zelf zijn ook de bloemen, het blad, de kiemen en het zaad eetbaar”
De oorsprong van de radijs
Radijs (Raphanus sativus) wordt bijna overal ter wereld gekweekt en gegeten en toch zijn er nauwelijks archeologische vondsten gedaan die iets vertellen over de herkomst van dit knolgewas. Wetenschappers vermoeden dat de oorsprong in Zuidoost-Azië ligt, omdat dit het enige gebied is waar wilde variëteiten zijn ontdekt. In Europa staat de pittige groente in ieder geval al heel lang op het menu en in de stad Oaxaca in Mexico wordt zelfs een jaarlijkse “Noche de Rábanos” (avond van de radijs) georganiseerd. Dat is een wedstrijd waarvoor de deelnemers figuren snijden uit radijzen van soms wel 3 kilo per stuk!
Radijs op je bord
Behalve de radijs zelf zijn ook de bloemen, het blad, de kiemen en het zaad eetbaar (inclusief de peultjes, die maakte men tijdens de 17e eeuw in om te serveren bij vlees). Het loof kun je bijvoorbeeld stoven of verwerken in een pesto. Van sommige soorten snoep je de knol met schil en al op, anderen hebben een wat ruwere buitenkant en moet je schillen.
Vers geoogst zijn ze allemaal op hun sappigst en knapperigst, maar bewaren in de koelkast is mogelijk. Het is dan wel belangrijk om de bladeren eraf te knippen, anders blijven die vocht onttrekken aan de radijzen.

Radijs inmaken
Als je oogst een keer groter is dan verwacht, kun je overwegen om de radijsjes in te maken. Dat is een leuke manier om ze wat langer te kunnen bewaren en maakt ze tot een extra bijzondere toevoeging aan salades of een broodje kaas.
Voor de radijsliefhebbers:
Recept: Radijs inmaken
Ook lekker: Knapperige radijschips
Herfstradijzen kweken en oogsten
Groene geheimen: Radijs Mantanghong en Radijs Capsules
Meer inspiratie:
Recept: Kappertjes van Oost-Indische kers
Tomatillo kweken
Knoflook kweken in een pot!
Moestuin voor kinderen: De aanleg
Stadstuinieren 2016-02 – Tekst: Stella Faber