Groene portretten: Snijbiet

Als er één groente is die voor een snelle en kleurrijke oogst zorgt in de tuin, dan is het snijbiet (Beta vulgaris). Deze bladgroente is heel makkelijk te kweken en een absolute aanrader voor iedereen die een moestuin wil beginnen.

“Vers geplukt is snijbiet het lekkerst, dan zijn de stelen en de bladeren nog knapperig en fris”

Ik vind het nog steeds verbazingwekkend dat je in de beste Nederlandse supermarkten de meest exotische en van ver ingevlogen groenten en fruit kunt kopen, maar geen snijbiet. Terwijl het een groente is die het geweldig goed doet in ons klimaat en die bijna het hele jaar door voor vitaminen en mineralen zorgt. Ik vond het in ieder geval een eyeopener toen ik begon met tuinieren.

Snijbiet zaaien

Je kunt snijbiet eind februari binnen voorzaaien of vanaf half maart tot en met augustus buiten in de volle grond. De plantjes die je tijdens de zomermaanden zaait zijn voor een winter- en vroege voorjaarsoogst. Snijbietplanten kunnen behoorlijk groot worden, zet ze daarom ongeveer 30 centimeter van elkaar vandaan. Zorg er bovendien voor dat de grond van tevoren goed bemest is en geef tijdens de groeiperiode regelmatig wat wormenthee of verteerde compost.

Snijbiet in potten

Snijbiet doet het overigens ook prima in bakken en potten op balkon of terras, zolang je er maar voor zorgt dat deze snelle groeiers altijd voldoende water krijgen. Verder is het een hele makkelijke plant en kun je al snel beginnen met oogsten. Zolang je steeds de buitenste bladeren afknipt en het hart van de plant niet beschadigt, kun je van de late lente tot ver in de herfst van deze groente genieten. Soms zelfs nog langer, als je de planten tijdens de wintermaanden met stolpen of vliesdoek beschermt tegen eventuele vorst.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren 2015-02 – Tekst en fotografie: Stella Faber