Start je moestuin - Stadstuinieren
Moestuin

Start je moestuin

Start je moestuin

 

Start je moestuin; Die warme hoek op je balkon is prima geschikt voor tomaten

Iedereen kan moestuinieren

Geïnspireerd door alle vrolijke verhalen rond stadstuinen, samen tuinieren en vrienden die met prachtige bossen kruiden en manden vol groenten de moestuin uitkomen, heb je besloten: “Ik ga dit ook doen!” Want je hebt voldoende tijd, of je wilt juist naast je drukke werk en huishouden een moment voor jezelf. Bovendien, opa of tante kon het, en die hadden er ook niet voor geleerd. Dus hoe moeilijk kan het zijn?”

Prima! Want het kan ook veel opleveren: verse oogst, buiten zijn, handen in de aarde en hoofd leeg, contact met het seizoen. Daarnaast heb je altijd een stoer verhaal met foto’s voor Instagram en pinterest, want naast kinderen en kleinkinderen, is de moestuin een geweldige bron voor ‘blije babbels’ en gedeelde smart.

Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren

Wat wil je ermee?

Om je kinderen in contact te laten komen met buiten en voedsel, heb je geen grote of hoogproductieve moestuin nodig. Als dat toch lukt, is het mooi meegenomen. Met aardbeien, worteltjes, stamsperziebonen en een paar veldkomkommers, heb je voldoende ‘werk’ om samen aan de slag te kunnen. Door het niet te groot(s) aan te pakken, houd je tijd over voor de madeliefjes in het gras, een torretje en een regenworm en een gat graven om te kijken waar die dan woont. Je hoeft geen expert te zijn om te beginnen en je weet toch pas na een eerste seizoen waar jullie blij van worden.
Moestuin voor kinderen: De aanleg
Kweken met de kids: Kiemhoofdjes

Start je moestuin voor het plezier

Als je zelf vaker buiten wilt zijn en een smakelijke of mooie oogst bijdraagt aan je lol in koken en eten, dan kan je moestuin misschien vooral mooi en makkelijk zijn. Grote potten en bakken op het balkon of op een terras, waartussen je dan met een wijntje geniet van de eigen pesto, salieboter en gesmoorde lente-uitjes.
Recept: Radijs inmaken
Recept: Auberginetaart

Voor de oogst

Vind je dit maar een modieus beeld en wil je gewoon een deel van je eigen voedsel verbouwen, geniet je ervan dat je dat zelf kan doen en gaat het je ook echt om basisproducten zoals prei, aardappel, kolen en peen? Dán heb je wat meer grond nodig en moet je je echt verdiepen in een teeltplan, een gewasrotatie en de kwaliteit van je bodem.
Start je moestuin: De bodem
Moestuinplannen: Uitmeten, aanplanten en klaar!

Wat te telen?

Hoewel het werk in de tuin veel plezier geeft, is de oogst toch wel de slagroom op de appeltaart. Kies dus, vooral in het begin, gewassen die je echt graag eet, die bijzonder zijn voor je en die je niet zomaar overal kan krijgen. Ik en mijn kids zijn dol op smaakvolle komkommers en ‘s winters veldsla en winterpostelein. Daarnaast wil ik kruiden, raapsteel en rucola, verschillende soorten knoflook en vind ik paarse boerenkool en palmkool mooi en lekker.

O ja, en aardbeien, veel aardbeien, en ook graag een paar bessen en frambozen en een paar bonenplanten zodat ik ‘s zomers wekelijks een paar handen vol sperzie- of snijbonen kan oogsten.
Bieten kweken en oogsten
Ananaskers, goudsbes kweken en oogsten
Knoflook kweken in een pot!

Lathyrus of aardappelen?

Verse kruiden geven vaak een meervoudige oogst: veel soorten zijn mooi om te zien, we krijgen herinneringen en dromen van vakantie en reizen, en de geur maakt zowel koken als eten een feest. Sommige planten hebben ‘alles’ om in aanmerking te komen voor een plekje, zoals Oost-Indische kers, mooi, makkelijk, gezond én lekker. Bedenk dus wat jouw toppers zijn. Peultjes, radijs, sla, bietjes, rabarber? Ben je dol op geurende lathyrus op tafel, dan geeft deze plant vast meer plezier dan een krat vol aardappels, die in de week van oogsten net in de aanbieding bleek te zijn…
Rabarber: Mooi en lekker
Vlog: Aardbeien stekken

“Maak nu een lijstje met wat je graag eet en bekijk daarna pas wat er kan en wat anderen doen”

Verticaal tuinieren

Wanneer je niet veel ruimte (over) hebt in de tuin of op je terras of balkon, kan je vaak nog de lucht in. Je kan je muren gebruiken om druiven, kiwi of leifruit tegen te laten groeien, maar er kan veel meer, zoals plantenbakken aan je schutting, torens van emmers of potten, groeizakken, kuipen en een zelfgemaakte pallettuin. Er zijn allerlei systemen te koop die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Ook voor binnen heb je groeizakken en andere systemen. Wanneer je op de juiste plek ruimte hebt, met indirect zonlicht en voldoende water, kan je hiermee een stukje eetbare muur creëren.
Doe het zelf: Pallettuin
Een smakelijke bessenhaag

Telen in potten

Bij de teelt in potten is uitdroging het grootste gevaar, zowel binnen als buiten. Bij warm weer of een warme vensterbank moet je soms meerdere keren per dag water geven. Met een flinke plantenschaal onder de potten geef je een voorraadje water die de grond langzaam kan opnemen. Kleinere potten kunnen ook samen op een grote schaal of zelfs in een bak. De kwaliteit van je (pot)grond bepaalt het vochtvasthoudend vermogen.
Moestuin in potten: Rucola
10 tips voor een eetbaar balkon

Gebruik bij de keuze van je gewassen steeds je (stads-)boerenverstand. Een aantal groenten, zoals wortelgewassen, uien en prei, doet het niet goed in potten en veel sluitkolen hebben veel vocht, voeding en tijd nodig om een echte kool op te leveren. Kies in kleinere potten dus bij voorkeur groenten met een korte groeiperiode en een bovengrondse oogst, zoals peulvruchten, snijbiet en bladgewassen als sla en rucola. Kruiden zijn minder veeleisend en dus erg geschikt.
Maak eens een Kruidenspiraal
Moestuin voor kinderen: Kruiden en bloemen

Wanneer beginnen?

Ongeduldige tuiniers worden al bij de eerste zonnige dagen bevangen door de zaaikoorts. Je kan vanaf begin maart binnen al het een en ander voorzaaien en buiten wat snoeiwerk doen, maar met ‘het echte werk’ kan je beter nog even wachten. Na 21 maart zijn de dagen weer langer dan de nachten en dat is een logische start van een nieuw tuinseizoen.
Alles over zaaien en zaden

Je kan al wel wat eerder beginnen met de voorbereidingen voor een goed moestuinjaar. De winterbedekking kan van de plantenbedden af, zodat de zon de aarde kan opwarmen. Als de nachten nog erg koud zijn, dan laat je het dekbedje er beter nog even op. Zandgrond warmt eerder op dan kleigrond en hier kan je vroeg beginnen met zaaien. Waar de grond voldoende opgewarmd is, kunnen er al snel peulen, erwten of tuinbonen de grond in en later ook raapsteel en spinazie. Een kleigrond blijft langer nat en koud en heeft meer tijd nodig om je zaden de juiste omstandigheden te bieden. Als je helemaal nieuw begint dan moet je vooraf afplaggen, inrichten, spitten en compost inwerken.
Permacultuur in de moestuin: Afdekken met karton
Start je moestuin: De bodem

Wanneer je in potten teelt, kan je nu al op zoek naar nieuwe kuipen, blikken en bakken. Let daarbij op dat de aarde in grote potten koeler en dus ook langer vochtig blijft. Stenen potten zijn mooi, maar laten veel vocht verdampen.

Ook kan je alvast een schets maken van je teeltplan, zodat je weet wat je kwijt kan en straks niet te veel koopt of voorzaait.

 

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2015-06 Tekst: Taco IJzerman

logo
Sluiten
close