Plantenvoeding uit de keukenkast - Stadstuinieren
artikel

Plantenvoeding uit de keukenkast

Plantenvoeding uit de keukenkast

Alledaagse producten uit het medicijnenkastje, de keuken of zelfs de afvalbak kunnen van groot nut zijn voor (moes)tuin of dakterras. Een kleine en lang niet volledige inventarisatie.

“Aspirine kan worden toegevoegd aan compost”

Niet alleen mensen hebben Vitamine C nodig om gezond te blijven. Planten gebruiken het om compactere, steviger bloemen te vormen. Aan de andere kant zijn er plantkundigen die geloven dat planten hun eigen vitamine C aanmaken en dat toevoegen aan de voedingsmix dus weinig zin heeft. Van Vitamine B1 en B2 staat wel onomstotelijk vast dat een extra shot van deze vitamines voor planten van grote waarde is. Uit onderzoek met o.a. rijstplanten is gebleken dat de weerstand van planten tegen schimmelaantasting sterk toeneemt bij het toedienen van deze vitamines. Vitamine B9 foliumzuur zou eveneens een positief effect op planten hebben. Het schijnt de energieoverdracht in planten te helpen en neutraliseert het enzym dat gibberilinezuur maakt, waardoor zonder snoeien een bossiger dwergtype plant ontstaat.

Aspirine in de moestuin

In menig medicijnkastje vinden we salicylzuur, beter bekend als Aspirine. Salicylzuur is een planthormoon dat afkomstig is uit de wilgenboom. ‘Wilgenwater’, water waarin een nacht wilgentakjes of -bast hebben geweekt, wordt sinds mensenheugenis als een probaat natuurlijk stekmiddel gebruikt. Het versterkt het natuurlijke afweermechanisme van planten tegen ziekteverwekkers. Aspirine kan worden toegevoegd aan compost of in een 1:10.000 oplossing als spray om de afweer te stimuleren.

In de badkamer van niet natuurlijk blonde dames staat nog wel eens een flesje Waterstofperoxide. In de tuinbouw wordt waterstofperoxide gebruikt om water te zuiveren van schimmelsporen, dood organisch materiaal en ziekteverwekkende organismes. Waterstofperoxide is nuttig bij druppelsystemen, waarbij overbewateren een probleem kan zijn. Het voorkomt uitputting van zuurstof in het water rond de wortels, wat leidt tot betere wortelgroei.

Met een beetje geluk vinden we in de badkamer ook (niet-geblondeerd!) Haar, een rijke bron van geleidelijk vrijkomende stikstof (15%) en calcium (minder dan 1%), ijzer en fosfor. Het kan worden gebruikt voor composthopen of door teeltaarde worden gemengd.

Koffiedik, houtas en kippenvoer

Nu we toch in de keuken zijn: niet weggooien dat Koffiedik! Koffiedik is zuur en bevordert zuurminnende bacteriën in de bodem. Koffiedik van filterkoffie is het rijkst, en bevat zo´n 2% stikstof en sporen van andere elementen. Gooi op de composthoop of gebruik het als bodemverbeteraar, vooral op te kalkrijke grond. Ook in de vuilnisbak kunnen we Houtas aantreffen. As van hardhout bevat tot 10% kalium, as van zachthout rond de 5%. Verzamel de as kort na het verbranden en bewaar het op een droge plek. Voeg toe aan potgrond in een verhouding van 25 cl per 11 liter. Kalium spoelt snel uit de houtas en kan zorgen voor opeengepakte grond. Vermijd het gebruik van alkalische houtas met een pH hoger dan 6.5.
Als je kippen houdt hoef je niet meer naar de speciaalzaak voor je plantenvoeding: de Gemalen Oesterschelpen die als kalkbron voor kippen dienen bevatten tot 55 procent calcium en sporen van vele andere langzaam vrijkomende voedingsstoffen.

Silicium voor sterkere planten

In het medicijnenkastje vind je soms producten waarvan zowel wijzelf als onze planten beter worden.
Siliciumdruppels zijn de laatste tijd erg populair als breed werkzaam voedingssupplement het helpt gewrichten, haar en nagels gezond te houden en ook als antioxydant is het zeer effectief. Ook voor planten is silicium een onmisbaar element, dat onder andere bescherming biedt tegen insectenvraat en meeldauw. Helaas is het nogal kostbaar: voor 25 ml tel je bij de drogist 15 euro neer. In andere vorm is het ook verkrijgbaar als Luvos, een uit Duitsland afkomstig natuurproduct. Deze zogenaamde heilaarde bestaat uit zeer fijngemalen löss, die geneeskrachtig werkt bij een breed scala aan huid- en spijsverteringsproblemen. Een pond van deze wonderaarde, die naast 42 procent silicium ook andere belangrijke mineralen en sporenelementen bevat, kost nog geen tientje. Net als voor mensen is Luvos ook voor planten een heilzaam supplement; enkele theelepels Luvos door de potgrond helpt niet alleen verzuring van de aarde tegen te gaan, maar zorgt ook voor gezonde planten met een betere weerstand.

Plantenvoeding uit de keukenkast

Suiker ontbreekt in geen enkele keukenkast. Melasse, honing en andere suikers zouden het microleven in de grond verbeteren, en een effectiever gebruik van stikstof stimuleren. Perfect dus om aan je plantenvoeding toe te voegen. Melasse verhoogt het energieniveau van de plant en werkt als een mild natuurlijk fungicide. Melasse is het ‘geheime ingrediënt’ in vele organische meststoffen.

Meer tips voor de tuin:

Plantenvoeding maken van bananenschillen
Moestuintips van Floor Korte: Bodem bewerken en voorbereiden
Groots genieten met klein fruit
Voedselbos in je stadstuin
Muismeloen kweken in tuin of pot

 

Stadstuinieren

Tijdschrift over het kweken van je eigen groenten, fruit en kruiden. Op balkon, dakterras of moestuin

Abonnement vanaf € 22,50

logo
Sluiten
close