Moestuintips van Floor Korte: Insectenhotel

Beestjes, ze zijn echt niet weg te denken uit de moestuin. Dit kunnen duiven, merels, egels, mollen, slakken en muizen zijn maar ook de kleintjes zoals mieren, spinnen, pissebedden, duizendpoten, lieveheersbeestjes, vlinders, bijen, hommels en vliegen. Deze beestjes vinden sommige mensen vies en eng, maar veel van deze kleine beestjes heb je echt nodig in de tuin.

“De bijen en wespen in een insectenhotel zijn solitair en niet getraind om hun nest te verdedigen”

Ze ruimen de boel op en de goede beestjes eten de slechte op. Niet alleen dat; ze zorgen ook voor evenwicht in de tuin. Dus laat de beestjes die je tegenkomt gewoon lekker leven. En omarm ze door een speciaal plekje te creëren in de moestuin waar ze vrij rond mogen lopen. Denk bijvoorbeeld aan een insectenhotel. Een groot voordeel, je hoeft het niet schoon te maken. Lekker alles laten zitten, dat ruimen de beestjes zelf op.

De juiste plaats

Zorg ervoor dat je het hotel uit de wind hangt of zet. Laat het hotel, buiten, vooral op dezelfde plek staan. Wanneer de beestjes binnen in de warmte overwinteren, is er een kans dat ze te vroeg uitkomen en dus doodgaan.

Kant-en-klare insectenhotels

Er zijn heel veel mooie en ook supergrote insectenhotels te koop, zorg ervoor dat je er dan eentje aanschaft met variatie erin. Op deze manier heeft ieder beestje wat wils en zal het hotel sneller bewoond gaan worden.

DIY-insectenhotel

Er zijn op internet superveel voorbeelden te vinden van insectenhotels die je zelf kunt maken. Eigenlijk is alles goed, als het maar een plekje is waar de beestjes beschut zitten. Ik heb zelf een moestuinbak op een pallet staan. Dit heb ik gedaan zodat de kruiden die hierin staan beter overleven in de winter omdat ze geen contact maken met de grond (i.v.m. vorst). Onder deze pallet groeit nu constant klimop, maar ik heb hier een nieuwe functie aan gegeven. Juist, een insectenhotel. Alle open plekken heb ik vol gestopt met takken, boomstammen, bakstenen, bamboe en dennenappels. Zoals ik al zei, alles is goed.

Weetje;

De bijen en wespen die in deze hotels wonen zijn solitair, dat betekent dat ze niet uit een heel nest bijen of wespen komen, maar dat ze zelf hun eigen nestje bouwen en dit vullen met nectar en stuifmeel. Deze bijen zijn niet “getraind” om dit voor iemand anders te doen en dus hun nest als het ware te verdedigen. Daarom zijn deze bijen en wespen heel rustig.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren: Blog juni, Floor Korte