Japanse wijnbes: planten en oogsten

“Japanse Wijnbessen zijn vaste planten, zelf bestuivend en winterhard tot -18°c”

De Japanse Wijnbes (Rubus phoenicolasius) is een interessant alternatief voor frambozen. Het zijn sierlijke planten met ’s winters mooie rode stengels. De Japanse wijnbes is vooral handig wanneer je last hebt van vogels, omdat ze, totdat ze rijp zijn, de bessen verstoppen in een beschermend, harig omhulsel, ook wel een kelk genoemd.

 

Japanse wijnbes planten

Je kunt de kale-wortel planten uitplanten van oktober tot maart (of in pot gekweekte planten het jaar rond). Ze geven de voorkeur aan goed gedraineerde, vochtige en rijke grond in halfschaduw.

Verzorging

Deze vaste planten, zelf bestuivend en winterhard tot -18°c. Houd ze goed gevoed, geef ze voldoende mulch en water.

Snoeien

Als je de wijnbes niet snoeit, kunnen de stengels wel drie meter lang worden. Hoewel er veel geavanceerde snoeitechnieken bestaan, is een of twee keer per jaar eenvoudig snoeien (na de oogst) voldoende, waarbij je de dode, zieke of onhandelbare takken verwijdert. In dit artikel vind je meer informatie over het snoeien van de Japanse wijnbes.

Japanse wijnbes oogsten

De vruchten groeien in clusters en hebben een kenmerkende, wijnachtige smaak. Je kunt de bessen oogsten rond augustus, als ze eenmaal tevoorschijn komen uit hun harige behuizing.

Bewaren

Onrijpe vruchten kunnen worden bewaard op kamertemperatuur, op een koele, donkere plek. Eenmaal rijp bewaar je ze (ongewassen) in de koelkast en laat je ze opwarmen tot kamertemperatuur voordat je ze serveert.

Recepten

Benieuwd naar recepten met deze heerlijke bessen? Je kunt ze rechtstreeks van de struik eten of koken en bereiden zoals je zou doen met frambozen. Probeer ze ook eens in cakes, muffins, jam, desserts of zelfs hartige salades.

Heerlijk met

Semi-zachte geitenkaas en schapenkaas, noten, room, ijs, yoghurt, chocolade, andere bessen, rabarber, vanille en tijm.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2023-03