Kiwano kweken en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Kiwano kweken en oogsten

Kiwano kweken

Kiwano kweken

De Kiwano-meloen (Cucumis metuliferus) is in veel culturen een geliefde vrucht. Het geleiachtige vruchtvlees is een ode aan Roald Dahl’s snoskommers. De lichtzure smaak van de kiwano doet denken aan een combinatie van komkommer, banaan en limoen.

Zaaien/Planten: maart – mei
Hoogte: 2 m
Afstand: 50cm
Oogsten: zomer
Eetbare delen: fruit
Smaak: fris, lichtzuur en tropisch

Hoewel de plant nogal exotisch klinkt, is de Kiwano een klimplant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Dus als je weet hoe je komkommers kweekt, dan kun je met wat liefde en een flinke hoeveelheid zon, dit unieke gewas ook in jouw stadstuin kweken.

Kiwano kweken

Kiwano houdt van warmte. Om te ontkiemen is een temperatuur tussen de 20-35°C vereist.
Zaai van eind maart tot mei 2-3 centimeter diep in potten of bakken en zet in een zonnige vensterbank of een verwarmde minikas. Zodra de grond voldoende is opgewarmd, het risico op vorst voorbij is en de plant goed groeit, kun je hem naar buiten (of naar een grote kas) verplaatsen. Kies een zonnige en beschutte groeiplek in rijke, goed drainerende grond. Gebruik een biologische mulch om onkruid te voorkomen en water en warmte vast te houden. Vergeet de klimstructuur (bijvoorbeeld latwerk of een hekje) niet.

Terwijl de plant groeit, is het belangrijk om de Kiwano slechts eens per week goed diep aan de basis (niet op de bladeren) water te geven. Geef de grond tussendoor goed de tijd om te drogen. Zo wordt het wortelsysteem aangemoedigd dieper op zoek te gaan naar water. Zodra de vruchten beginnen te rijpen, bewater je (om de beste smaak te verkrijgen) de plant licht en regelmatig. Vanaf dit moment kan sporadische of overbewatering de vrucht doen splijten. Af en toe bijvoeden bevordert een gezonde groei.

Kiwano kweken in pot

Je kunt Kiwano ook in potten kweken, bijvoorbeeld op een beschut balkon of in een kas. Verzorg zoals hierboven beschreven, maar voedt vaker bij, bijvoorbeeld met een algemene, vloeibare meststof.

Kiwano oogsten

Kiwano oogsten

Als de Kiwano-vrucht in de late zomer begint te rijpen, verandert de kleur van groen naar oranje-geel. De vrucht kan tijdens elk rijpingsstadium geplukt (draag handschoenen om de doorns te vermijden) en gegeten worden, afhankelijk van hoe zoet je het lekker vindt. Zodra je ze geoogst hebt, blijven ze in een koele ruimte of koelkast zo’n 10 dagen goed.

Hoe eet je kiwano?

Kiwano is het makkelijkst te eten door de vrucht in tweeën te snijden en het vruchtvlees eruit te slurpen of scheppen. Een klein beetje zout of suiker versterkt de natuurlijke smaken. Kiwano kan ook gebruikt worden in zoete en hartige gerechten (met of zonder zaad). Probeer eens als tropische topping op yoghurt, ijs en toetjes, of voeg toe aan fruitsalades, smoothies of cocktails. Om de zaden te verwijderen druk je het vruchtvlees simpelweg door een zeef en voeg je het sap bijvoorbeeld toe aan hartige sauzen en marinades voor vlees of vis. Sommige mensen eten ook de schil, die rijk is aan vitamine C en vezels. Vergeet in dat geval niet eerst de doorns te verwijderen!
Wij verwerkten de vrucht in een gezond ontbijtje: Kiwano met kwark en noten

Is kiwano gezond?

Kiwano levert je geweldige antioxidanten, vooral dankzij de alfa-tocoferol (een type vitamine E) die bijdraagt aan het neutraliseren van vrije radicalen die verschillende kwalen, waaronder kanker, in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken. Kiwano is ook rijk aan vitamine A, betacaroteen, magnesium, ijzer en kalium.

Wist je dat:

Kiwano-meloen komt van origine uit de Kalahari-woestijn in Afrika. Daar groeit de plant in het wild en speelt hij een waardevolle rol als zeldzame waterbron in het droge seizoen.

Meer inspiratie:

Erwtenscheuten kweken en oogsten
Moestuintips – Boerenkool en Palmkool
Moestuinmoeder: De knalgroene rups
Kiwi – van bloei tot oogst
Aardappelen kweken

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren 2013-04

logo
Sluiten
close