Kruisbessen kweken en oogsten

Ribes uva-crispa

‘Kruisbessen produceren bakken vol heerlijk fruit’

De kruisbes is een doornstruik die in de vroege zomer bloeit en vervolgens eigenaardige, ronde vruchtjes geeft. Het zijn erg taaie planten die tegen een muur of in een pot kunnen groeien. Perfect voor de stadstuin dus!

Zaaien/Planten: Kale wortel: november – maart
In de pot gekweekt: het jaar rond
Hoogte: 1,5m
Afstand: 1 – 1,5m
Oogsten: juli – augustus
Eetbare delen: vruchten
Smaak: sappig zoet

Zaaien en verzorgen

Kruisbessen zijn verkrijgbaar als kale wortelstekken (in november – maart buiten te planten), of in een pot gekweekt (het hele jaar door te planten). Of vraag anders een mede-stadstuinier eens lief om een stekje.

Deze planten doen het goed in de meeste soorten grond en geven de voorkeur aan een zonnig plekje. Zet ze 1 tot 1,5 meter uit elkaar, voeg een goede laag mulch toe en zorg in het begin voor voldoende water, zodat de wortels zich kunnen verspreiden. Met droog weer is om de twee weken water geven voldoende.

Bij een hoge luchtvochtigheid kunnen kruisbessen soms last hebben van meeldauw. Daarom giet je het water bij de wortelstam en kies ziekte-resistente rassen om dit te voorkomen.

 

Kruisbessen oogsten en verwerken

De kruisbes geeft als een van de vroegste soorten kleinfruit rijpe vruchten, die je van mei tot augustus kunt oogsten.

Dun het fruit in mei/juni uit door iedere tweede (nog onrijpe) vrucht te plukken. Dit zorgt uiteindelijk voor grotere en zoetere vruchten. Deze uitgedunde (bittere) vruchtjes kunnen in jams, taarten en sausen gebruikt worden.

Kruisbessen zijn heerlijk om rechtstreeks van de plant te eten of te verwerken in yoghurt, smoothies, roomijs, sorbets en cheesecake. Ook fantastisch in muffins, taarten en kruimelgebak. Maak er jams, siroop, sausen of compotes van. Doe ze (vers of bevroren) in cocktails, (mousserende) witte wijn of in een martini. Of, probeer het klassieke Engelse dessert ‘Goosberry Fool’ eens, door de kruisbessen in wat water te laten sudderen, te prakken, af te laten koelen en te serveren met lekker veel Griekse yoghurt, room en poedersuiker.

Als je na al deze opties nog steeds fruit overhoudt, leg ze dan in een diepvrieszak in de vriezer. Met een bak fruit aankloppen bij de buren is ook een uitstekende optie!

Kruisbessen zitten boordevol vitamine C, wat niet verdwijnt tijdens het koken. Wat nog verrassender is, is dat ze ook vol omega-3 vetzuren zitten. Ons lichaam produceert dit vetzuur niet uit zichzelf, maar het is wel noodzakelijk voor verschillende lichaamsfuncties.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2023-03

Stadstuinieren 2015-03 – Tekst: Natassia Doets