Maak eens een Kruidenspiraal

“een leuke manier om een eetbare kruidentuin te maken”

Maak eens een kruidenspiraal

Een kruidenspiraal is een spiraalvormige constructie die ca. 2 meter breed en hoog is. Een leuke, handige vorm voor kruiden en andere laag tot middelhoog groeiende (eetbare) planten.

De kruidenspiraal is gebaseerd op het permacultuur principe. Samenwerkend met de natuur creëert het diverse microklimaten binnen een klein oppervlak, waarin verschillende soorten kruiden samen kunnen leven. Perfect voor een balkon of kleine stadstuin dus.
De bovenste laag zal droger zijn (omdat het water naar beneden stroomt) en zonniger: geweldig voor warmteminnende rozemarijn, tijm, salie en kamille.
De onderste laag en de op het noorden gelegen schaduwzijde, zal een koeler, natter klimaat hebben en perfect zijn voor planten zoals munt, peterselie en koriander.

Een kruidenspiraal is geweldig omdat deze:

  • optimaal gebruik maakt van zowel de horizontale als de verticale ruimte.
  • gebouwd kan worden op elke zonnige plek, op grond, steentjes, tegels of zelfs op beton (boor enkele drainage-gaten in het beton).
  • kan worden gemaakt van gerecycleerde landschapsarchitectuur objecten zoals stenen, bakstenen, oude tegels, boomstammen etc.
  • ook een minivijver aan de onderkant kan bevatten voor planten zoals wasabi, waterkers of watermunt.
  • gunstig is voor de biodiversiteit, zoals lieveheersbeestjes, bijen en andere insecten, vogels en zelfs kikkers (als je de vijver toevoegt).
  • goede plantenrelaties aanmoedigt. Afrikaantjes verdrijven bijvoorbeeld plaag-dieren en komkommerkruid en kamille verbeteren de groei en de smaak van naburige planten.
  • esthetisch is en een leuke en eenvoudige manier om een eetbare kruidentuin te maken, vooral in een kleine stadstuin of op het balkon.

Stadstuinieren 2015-01 Tekst en fotografie: Natassia Doets