Moestuin in potten: Rucola

Kunnen lekkere, opvallende groenten ook super snel groeien en tegelijk makkelijk en zorgeloos gekweekt worden in pot? Natuurlijk. Maar geen enkele plant past zo perfect in deze uitgebreide verwachtingen als rucola.

Rassenkeuze: Rucola cultivata, Eruca sativa
Potmaat: 20-30 cm, ondiep en breed
Potgrond: Standaard
Opkweek: Zaaien in maart-april en september-oktober
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

“Rucola, raketsla of notensla (Eruca sativa) zit gewoon boordevol smaak”

Rucola

Raketsla, rucola of notensla (Eruca sativa) zit gewoon boordevol smaak. Eigenlijk zouden we ‘radijssla’ toe kunnen voegen aan dat namenlijstje want de planten zijn botanisch en ook qua smaak nauw verwant aan die pittige voorjaarsknolletjes. Dat geeft meteen aan hoe je rucola moet telen. Het is een plant die graag volop vocht en liever wat koelere temperaturen heeft om zijn volle smaak te ontwikkelen.Je kunt rucola op twee verschillende manieren telen; voor de snelle teelt en voor de normale teelt

Rucola zaaien voor snelle teelt

Voor de snelle teelt zaai je vanaf maart de zaden vrij dicht bij elkaar in een ondiepe, brede schaal. Even afdekken met grond, water geven en twee weken later komt alles enthousiast tevoorschijn. zodat je er nog twee weken later al volop fris jong blad van kunt knippen.

Oogsten

Zo’n 4 weken na het zaaien kun je al volop fris jong blad knippen. Knip niet de hele plant af ,maar knip ongeveer 2 cm boven de grond en de meeste van al die jonge planten zullen nog tot een tweede jonge oogst uitgroeien.
Een maand na het zaaien is alles op en kun je een nieuwe teelt opzetten.

Rucola zaaien voor normale teelt

Wie meer tijd neemt, zaait spaarzaam uit en dunt de jonge (eetbare) zaailingen uit. Zo dat elke plant 2-3 cm van de volgende staat. Geef ze de tijd om uit te groeien en wacht tot de planten mooie dikke, gelobde bladeren ontwikkelen.

Oogsten

Oogst niet de hele plant maar blad voor blad zodat de planten weer rustig kunnen aangroeien.
Na enkele weken zullen de planten ‘doorschieten’ en een bloeistengel vormen, gevolgd door mooie roomkleurige bloemen. Die zijn, net als de bladeren, perfect van smaak en mooi om in salades te serveren.
Gebruik rucola als snelle korte teelt in voor- en najaar en voorzie de planten volop van vocht. Warmte en droogte maken de bladeren scherp en bitter.

Stadstuinieren 2014-03 – Tekst: Peter Bauwens