De moestuin: Maart en April

Nu gaat het moestuinseizoen echt van start. We kunnen binnen voorzaaien, in een kas of tunneltje, maar ook buiten in de volle grond kunnen we aan de slag.
“Met een laagje mulch of gezeefde compost blijft de grond koel, vochtig en vruchtbaar”
Zaaibed maken
Als je buiten gaat zaaien maak je eerst een zaaibed klaar. Dit is een plekje met fijne kruimelige grond die voldoende voeding bevat. Verse mest of mestkorrels die nog opgenomen moeten worden passen hier niet, want daar kunnen de tere kiemplantjes niet tegen. Je kan direct een bedje maken, ook al is de temperatuur nog niet vriendelijk genoeg om te zaaien. Het kan rustig een paar dagen of weken liggen. Hark daarna het bedje, voor je echt gaat zaaien, nog een keer extra fijn voor een mooie structuur.

Ik ga nooit direct door met het zaaien, omdat ik daarvoor een ander houding nodig heb. Eerst de fijne grondbewerking en dan maak ik, met een kop koffie, een schetsje van wat ik wil voorzaaien en hoeveel. Hier is ervaring aan zet. Zonder dat krijgt mijn enthousiasme de overhand en heb ik uiteindelijk te weinig ruimte en te veel zaailingen. Daarna kan ik naar buiten met de zaden en m’n notitieboek.

Zaaien in maart
We kunnen heel wat zaaien: raapstelen, radijs, rucola, tuinkers, meiraapjes, snijbiet, wortelen, spinazie en rode biet direct op hun plek en spruitkool op een zaaibedje om later uit te planten, kapucijners, doperwten en peultjes. Na het zaaien kan je de grond wat aandrukken met een plankje en geef je voorzichtig water met een fijne broes, omdat de zaadjes anders wegspoelen. Maak een duidelijk schetsje en aantekeningen van je zaaiactie, zodat je straks het juiste uitplant.
Grond opwarmen
Is de grond nog wat te koud, maar wil je toch echt al buiten zaaien? Leg dan een glasplaats of een stuk doorzichtig plastic op je zaaibed om de grond op te warmen. Grootschaliger tuinders dekken hun zaai- of plantgoed in het vroege voorjaar af met vliesdoek. De isolerende stof houdt de warmte onder het doek vast en laat net voldoende licht door voor deze vroegste teelten.

Voorzaaien in de vensterbank
Je kunt de peulgewassen ook even voorzaaien in de vensterbank en daarna afharden en op hun uiteindelijke groeiplek planten. Als er voldoende plek is natuurlijk, want je kan er veel meer voorzaaien: spitskool, koolrabi, broccoli en andere koolsoorten, sla, andijvie, en de koude gevoelige aubergine, komkommer, paprika, tomaat, pepers en suikermais. Voor het tuinieren in je vensterbank kan je allerlei bakjes en potjes gebruiken. Bij mij staan deze allemaal in een platte bakgoot, zodat je eenvoudig water kan geven zonder lekkage.
De kooltjes en bladgewassen moeten vrij snel na het verschijnen van de eerste blaadjes naar een koelere plek met veel licht, zodat ze opgroeien tot stevig plantgoed.

Onkruid aanpakken
Met het licht en de warmte gaat ook het onkruid weer groeien. Wanneer je nu de kleine onkruiden in de zaai- en teeltbedden direct aanpakt, scheelt dit straks veel werk.
Aardappel in potten
Als de grond is opgewarmd, kunnen vanaf half maart ook je pootaardappeltjes de grond in. Probeer ze vooraf in een koele en lichte ruimte voor te kiemen, zo geef je je ‘piepers’ een goeie voorsprong. Ik teel ze in potten, waardoor ze eenvoudig eerst in het kasje kunnen staan en pas wanneer de warmte echt doorzet, naar buiten hoeven.

Checklist moestuin maart
-
Compost en mest op je teeltbedden
-
Zaaibedden klaar
-
Gereedschap scherp en goed onderhouden
-
Klaar om voor te zaaien in kas of vensterbank
-
Fijne pot- of zaaigrond bij de hand
-
Bakjes, trays, eierdozen e.d.
-
Nog niets van dit alles, maar nu direct aan de slag
Stadstuinieren 2016-02 – Tekst: Taco IJzerman