Moestuin voor kinderen: De aanleg - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuin voor kinderen: De aanleg

Moestuinplan Moestuin voor kinderen

 

Moestuinplan kindertuin

Een moestuin voor kinderen is leuk en leerzaam. Zo leren de kinderen leren spelenderwijs zaaien en planten, proeven en ruiken. Wat zullen ze trots zijn op hun oogst. Misschien gaan ze zelfs wel groenten eten waar ze eerst niets van moesten hebben. Er is namelijk niets zo smakelijk als een gewas dat je zelf hebt gekweekt.

Kinderen die voor een moestuin zorgen, leren spelenderwijs geduldig te zijn en krijgen meer kijk op de natuur. Zo maak je de kinderen bewust van het weer en de seizoenen, maar ook van het milieu, de kringloopgedachte en de kennis van zelfvoorziening.

Dus maak er werk van; enkele vierkante meters grond of wat potten zijn voldoende om te starten. Het gaat in de moestuin voor kinderen niet om kilo’s oogst of massa’s groenten, maar om het plezier van het groeiproces en het grote avontuur van zelf iets eetbaars kweken.

Moestuin kindertuin in potten

Kindertuin aanleggen

Maak de moestuin voor kinderen op een fijn, overzichtelijk formaat. Je kunt op 4 vierkante meter al een prachtig tuintje aanleggen. Als je over iets meer ruimte beschikt is 3 × 3 meter perfect voor een complete ‘tuin’.

De basis van de kindertuin

Net als bij elke tuin is de grondvoorbereiding belangrijk. Dit is iets waar je de kinderen bij zal moeten helpen.

  • Maak de grond vrij van wortelonkruiden, anders krijg je later in het seizoen extra werk en dat maakt de tuinpret voor kinderen een stuk minder aangenaam.
  • Zorg meteen voor flink wat compost of ander humusrijk organisch materiaal in de grond, zodat later alle aandacht naar de tuin en de planten kan gaan.
  • Kies een mooi zonnig plaatsje in de tuin. Een verloren donker hoekje in de tuin is niet geschikt.

Tip: Leg de kindertuin aan midden in het gazon. In dat groene vlak is er meestal volop licht. Wanneer de kinderen dan na een paar jaar uitgekeken zijn op hun tuintje, haal je alles weg en zaai je opnieuw gras.

De vorm van de kindertuin

Voor de kinderen is het spannend als de tuin echt hun eigen plekje wordt.

  • Dus plaats een omheining om het tuintje af te bakenen. Dat kan met mooie (dure) kastanje-paaltjes, maar je kunt ook prima afvalhout of pallets gebruiken.
  • Maak de kindertuin extra spannend met een echt poortje, en het is leuk om hier en daar iets hoogs te plaatsen. Zet stokken en hoge palen (van bamboe of snoeihout) in de hoeken en misschien kun je een paar stukken verbinden. Zo krijgen de kinderen echt het gevoel van een bouwwerk. Hun eigen tuintje waar ze ook echt ‘in’ kunnen.
  • Een padje in het midden en een soort van plantenbakken links en rechts maken het geheel af – klaar om te beginnen.

Moestuinplan Moestuin voor kinderen

Het tuinmateriaal

Kinderen willen ook graag tuingereedschap op maat. Dus schaf een handige (plastic) schop en hark, een emmertje en een gieter aan. Zorg voor touwtjes en naambordjes. Naambordjes kunnen de kinderen natuurlijk ook makkelijk zelf maken.

Welke gewassen in de moestuin voor kinderen?

De gewassen die het meest geschikt zijn voor de kindertuin zijn gewassen op kindermaat. Dus kiezen we voor planten die wat kleiner en compacter zijn, snel groeien en daarom sneller geoogst kunnen worden.

In deze artikelen vind je onze favorieten voor de kindertuin op een rijtje:
→ 
Planten voor de kindertuin
→  Leuke en verrassende vruchtgroenten
→  Kruiden en bloemen in de moestuin voor kinderen

Moestuin voor kinderen: Radijsjes

Leren en loslaten in de kindertuin

Het succes van een kindertuin heeft vooral te maken met begeleiding én een beetje loslaten.

  • Zorg samen met de kinderen voor de opbouw en de voorbereiding van de tuin.
  • Begeleid ze bij het zaaien (niet te dicht, niet te diep), het planten (niet te dicht) en het water geven (tomaten niet te veel).
  • Maak ze meteen duidelijk wat wel en wat niet eetbaar is. De bloemen en bladeren van tomaten, aardappels en paprika zijn niet eetbaar. De bladeren van sla en de bloemen van Oost-Indische kers kun je wel opeten.
  • Selecteer de juiste planten voor de kindertuin. Klassieke, hoge kastomaten of komkommers zullen geen goede tuinervaring opleveren.
  • Zorg voor planten die een lange en lekkere, meteen eetbare oogst geven. Zo hebben ze elke dag een reden om naar hun tuintje te gaan om te oogsten en te proeven.

Het is ook belangrijk om kinderen na een tijdje los te laten in hun tuin. Het moet ook voor hen een avontuur blijven. Laat ze hun gang gaan ook al wordt dat vallen en opstaan. Juist die ervaring, dat zelf rommelen en uiteindelijk zelf oogsten of proeven, zijn het belangrijkste onderdeel van een moestuin voor kinderen.

Meer moestuininspiratie vind je hier:

Hoe deel je een moestuin slim in?
Zo maak je een wormenbak
Doe het zelf: Zaadbommen
Lekker snel oogsten uit de Japanse miniblad-moestuin

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2018-02 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close