Moestuinplannen van Peter Bauwens

“Even uitmeten, aanplanten, de bodem bedekken en klaar!”

In de nieuwe Stadstuinieren 2017-04, vanaf december 2017 verkrijgbaar, heeft Peter Bauwens zes voorbeeldtuintjes voor ons gemaakt die elk precies één vierkante meter ruimte innemen. Heb je meer plaats, dan gebruik je gewoon twee of meer ontwerpjes. Even uitmeten, aanplanten, de bodem bedekken en klaar!

Voor de nieuwsbrieflezers is hier een mooi voorbeeld:

De meeste groenten zijn eenjarig, maar er zijn ook enkele opvallende uitzonderingen. Groenten die je maar één keer hoeft te zaaien of plantgoed moet aankopen en die jarenlang gewoon op dezelfde plaats in de tuin een opvallende oogst geven. Het zijn vaak sterke planten die naast het eetbare ook een mooie sierwaarde in hun bladeren, groeiwijze, bloei en oogst geven. Doordat ze ‘vast’ zijn, kun je tussen de planten een mooie bodembedekking aanbrengen zodat je tuin onkruidvrij blijft en je verder ook niet hoeft te schoffelen en minder water moet geven.

3 x Nine star broccoli

Nine star broccoli is één van de meest boeiende planten om in het voorjaar in de tuin te hebben. De forse planten groeien tot 50 – 60 cm breed en hoog en vormen vanaf eind maart mooie roomwitte broccoli’s. Eerst een grote centrale knop, daarna een hele reeks kleine zijknoppen. Je moet écht alles oogsten en zo voorkomen dat de planten gaan bloeien en zaad vormen om zo de planten meerjarig te maken. Na de oogst groeien de planten de rest van de zomer rustig in bladvorm verder.

3 x Turkse raket (Bunias orientalis)

Turkse raket is de sterkste uit de reeks vaste groenten. De planten zijn op hun best in het voorjaar en je kunt ze net als zeekool bleken door er in februari een omgekeerde emmer overheen te zetten. Na de extra vroege gebleekte oogst groeien de planten opnieuw groen uit voor een oogst als stevige bladgroente. Wat later in het voorzomer verschijnen de fijne gele bloemen.

9 x Welsh onion (Allium fistulosum)

Als bladcontrast gebruiken we in dit ontwerp Welsh onion die met zijn reuzedikke allium-stengels stevig tussen de andere sterke groeiers een plaats vindt. Deze allium bloeit met dikke bollen vol groengrijze minibloemetjes.

Stadstuinieren 2017-04 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens