Floors moestuin – Eetbaar balkon

Wist je dat je ook heel makkelijk je eigen groenten, fruit en kruiden in een plantenbak of pot kunt kweken op het balkon? Ik heb zelf een moestuin in de volle grond, maar ik merk dat ik de laatste tijd wat minder tijd heb. Ik heb de variatie in de moestuin dus iets teruggebracht naar de gewassen die iets minder aandacht nodig hebben en ik heb nog wat extra potten op het balkon gezet. Dit heb ik gedaan om ook thuis wat te kunnen doen, want een week zonder moestuin, het zorgen voor planten of überhaupt geen plantjes om me heen hebben, maakt me niet gelukkig.

“Geef net even wat meer water, want als de pot opwarmt door de zon, verdampt het water een stuk sneller”

Handig in plantenbak of pot

Daarom heb ik een aantal planten op het balkon staan om dit goed te maken. Hier staan onder andere tomaten, komkommers, aubergine en rode pepers. Het zijn allemaal vruchtgroenten die je ook gemakkelijk in een pot kunt kweken. Hieronder vind je een aantal tips voor als jij groenten in potten kweekt.

  • Geef net even wat meer water, want als de pot opwarmt door de zon, verdampt het water een stuk sneller. Zorg er dus voor dat je de grond vaak genoeg nat maakt.
  • Zet de potten op een plek waar ze niet te veel op de tocht staan. Tocht kan er namelijk voor zorgen dat je plantjes last krijgen van luizen.
  • Zorg dat je de planten op een zonnige plek staan.
  • Gebruik altijd verse potgrond als je de plantjes uitplant. Juiste voeding doet al de helft. Vergeet niet door het jaar heen nog wat extra bij te mesten. Dit kun je het beste doen als je ziet dat de plantjes vruchten aan gaan maken. Dan hebben ze de voeding het meeste nodig.
  • Zorg dat je er wat bloemen omheen zet, want dit zorgt er voor dat er ook bijtjes langskomen. De bloemen moeten natuurlijk wel bevrucht worden, want zonder bevruchting krijg je geen vruchtjes.

Lees ook eens over het mooie balkon van Stella Faber in dit artikel.

Stadstuinieren: Blog juli, Floor Korte