Moestuintips van Floor: Kruiden zaaien

Kruiden kun je makkelijk binnen houden, maar kunnen ook uiteindelijk buiten worden uitgeplant in de volle grond of in potten. Doe dit vooral pas na 15 mei (IJsheiligen), want dan weet je zeker dat de vorst uit de grond is. Uiteraard is het hopen dat de echte warme zomer gaat komen, aangezien de winter ook niet echt geweldig was. Dit komt vast wel goed.

“Kruiden hebben een redelijk lange kiemduur en groeien ook vrij traag”

Je kan al veel kruiden binnen zaaien. Ik heb de volgende kruiden staan:

  • Peterselie
  • Tijm
  • Bieslook
  • Citroenmelisse
  • Bietenkers
  • Basilicum
  • Salie
  • Kervel
  • Munt

Kruiden hebben een redelijk lange kiemduur en groeien ook vrij traag. Dus als je deze in de zomer buiten wilt uitplanten, moet je wel op tijd beginnen met zaaien. Ditzelfde geldt voor de pepers, waar ik vorige maand al mee begonnen ben.

Neem zaai- en stekgrond en meng deze goed met water. Zaai- en stekgrond stuift heel erg als je het niet mengt met water en daar kiemen je zaadjes totaal niet in. Maak het lekker vochtig tot het een dikke pap is geworden. Dit doe je het beste in een kom of een emmer en doe het daarna in een zaaibakje. Dit kan van alles zijn, een zaaitray, oude glazen potten, plastic potjes of aardewerken potjes. Als je kiest voor potjes, zorg dan wel dat je na het zaaien de bovenkant afdekt met vershoudfolie, dan gaat het eronder lekker broeien en blijft de warmte goed bij de grond en dus ook bij de zaadjes die moeten gaan kiemen. Een zaaitray koop je meestal met een transparante deksel erbij, dus hier hoef je zeker geen vershoudfolie overheen te doen. Je kunt net zoals ik ook appelflap- of donutbakjes gebruiken (uit de supermarkt), die je kunt afsluiten en makkelijk openzetten als de plantjes groter worden.

Verdeel daarna geleidelijk de zaadjes over het eerste laagje zaai- en stek grond en dek het daarna af met nog zo’n halve centimeter grond. Doe het kasje dicht en nu is het afwachten.

Ik vind het persoonlijk altijd handig om aan te geven wanneer je wat hebt gezaaid. Zo kun je later altijd nog dingen checken en het is een goede les. Ik houd altijd bij wanneer ik wat zaai en wanneer ik wat oogst. Als ik zelf vind dat ik te laat pas kan oogsten, weet ik dat ik het jaar erna dus eerder moet zaaien. Uiteraard kan het ook liggen aan het weer, maar het ligt ook vaak aan de grootte van de plant. Als deze nog te klein en jong is, is hij ook niet groot genoeg om bloemen en dus ook vruchten aan te maken.

Zet de bakjes of potjes op een warme plek waar veel licht binnenvalt. Zon is natuurlijk het beste, maar helaas hebben we daar gewoon nog niet genoeg van. Daarom werkt het zeker mee als je ze al op een warme plek zet. Bij mij staan ze in de woonkamer en ik wissel af met de keuken. De keuken is lekker warm en de woonkamer is lekker licht!

Succes allemaal en heel veel plezier met de eerste miniplantjes. Je moet vooral geduld hebben, want dan houd je het het langste vol.

Stadstuinieren: Blog april, Floor Korte