Moestuintips van Floor: Bloemen in de moestuin

Zoals ieder jaar heb ik heel veel bloemen in mijn moestuin. Dit doe ik omdat ik het mooi vind, het veel kleur geeft aan de tuin, maar ook omdat het goed is voor de bijen. De bijen zijn aan het uitsterven en dat willen we natuurlijk niet, want we hebben de bijen heel hard nodig.

“Kleurig, mooi, en ook nog eens goed voor de bijen”

Mijn favoriete bloemen

Dit jaar heb ik weer wat nieuwe bloemen gekozen. Ik ben van mening dat je het heel erg leuk, leerzaam en spannend maakt door ieder jaar wat nieuws te proberen. Hieronder vind je de bloemen in de moestuin die de bijen aantrekken. Ik heb zelfs een speciale bloemenmix aangeschaft in het tuincentrum.

Oost-Indische kers

Dit is er één die niet mag ontbreken in iedere (moes)tuin. Dit is een hele mooie sierbloem en het is goed om te weten dat je alles van deze plant kunt eten. Dit zal wellicht bij veel mensen al bekend zijn. De bladeren kun je door de salade mengen en hebben een licht nootachtige, zoete smaak. De bloemen kun je ook heel lekker door de salade doen en de zaden die de plant later in het seizoen aanmaakt, kun je inmaken als kappertjes: het recept vind je hier: Recept: Kappertjes van Oost-Indische kers. Deze plant is dus echt een aanrader mocht je hem nog niet hebben. Bovendien blijft de plant laag aan de grond.

Allium giganteum

Deze supermooie grote allium heb ik al meerdere jaren in de moestuin en ik ben er gek op. Het is echte en opvallende eye-catcher en dat vinden de bijen en hommels dus ook. Het is zo mooi om te zien hoe de hommels en bijen er met z’n allen op zitten om te drinken en te genieten van het zonnetje. De stengels kunnen zeker 1,2 meter hoog worden.

Anemone Mr. Fokker

Ik heb wel de witte anemone in de tuin, maar ik wilde er wat meer kleur aan toevoegen, dus de Mr. Fokker is een blauwe variant. Ik ben heel erg benieuwd. Dit is een bloem die ongeveer 25 cm hoog wordt.

Coreopsis moonbeam

Deze plant heeft kleine gele bloemen waar superveel bijen op afkomen en blijft vrij laag bij de grond (want wordt ongeveer 40 cm hoog).

Dahlia sneezy

Deze bloem is waarschijnlijk wel bij iedereen bekend. Het is een supermooie bloem die wat weg heeft van de anemone. Het is een relatief lage plant van ongeveer 40 cm hoog.

Liatris spicata

Deze bloem doet me denken aan lavendel, maar is net even wat anders. Deze mooie bloem is nieuw in mijn tuin en wordt wat hoger (ongeveer 80 cm).

Lilium late morning

Hier ben ik heel erg benieuwd naar en ik hoop dat hij opkomt, want dan doe ik echt een dansje. Het is een lelie die heel erg gaat opvallen in de tuin. Het is een langere bloem die ongeveer 1 meter hoog wordt.

Naast al deze bloemen heb ik natuurlijk nog veel meer bloemen, want alle vruchtgroenten maken natuurlijk ook bloemen aan. Deze moeten dan ook weer bevrucht worden door bijen of hommels om ze zo tot een vrucht te laten uitgroeien. De conclusie is dus dat we die beestjes heel hard nodig in de moestuin

Stadstuinieren: Blog april, Floor Korte