Moestuintips van Floor Korte - Moestuin starten - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuintips van Floor Korte – Moestuin starten

Moestuin starten

Is het altijd al een droom geweest om een moestuin te starten? Groot of klein, dat maakt niet uit. Wat wel uitmaakt, is de periode waarin je begint. Maart / april is de juiste periode. Bedden kunnen voorbereid worden, er kan binnen al wat worden voorgezaaid en je kunt zelfs al buiten in de volle grond aan de slag. Voordat je zomaar begint, geef ik je wat makkelijke tips die je een handje kunnen helpen met het maken van een plan, zodat jij dit jaar ook uit eigen tuin kunt eten.

Wat eet je graag?

Bedenk altijd eerst wat je vaak eet en koopt in de supermarkt. Het is slim om dit dan ook zelf te gaan verbouwen, zo kun je meer seizoensproducten gaan eten. Echt vers uit de grond blijft toch het allerlekkerste en de groenten en het fruit bevatten ook de meeste vitaminen net na het oogsten. Daarnaast is het natuurlijk heel erg zonde dat je de helft van de ruimte besteedt aan gewassen die je eigenlijk helemaal niet lekker vindt. Als je het nooit eerder gegeten hebt, is het iets anders, want dan is het juist leuk om iets uit te proberen en je smaak te verbreden.
Start je moestuin: Slim telen

Waar wil je de moestuin starten?

Op welke plek in de tuin/volkstuin wil je de moestuin starten? Is dit op het balkon, in de volle grond of in bakken? Zo is er voor ieder wat wils en natuurlijk gaat het dan ook allemaal net wat anders. Het groeiproces blijft hetzelfde, maar als je groenten in een pot kweekt, zul je het in de zomer net wat meer water moeten geven. Zorg ervoor dat je pot diep genoeg is. In de volle grond is het belangrijk dat je de juiste groepen gewassen bij elkaar plant/zaait. Zo kun je op de juiste plek gedoseerd bijvoeden als dit nodig is.
10 tips voor een eetbaar balkon

“Het is allemaal niet zo moeilijk, gewoon doen en je leert vanzelf”

Zonlicht

Bekijk altijd goed vooraf hoe de zon staat maar ook hoe hij draait. Misschien woon je er net en kun je dus nog lastig inschatten tot hoever de zon komt in de zomer, maar ik kan je vertellen dat het alleen maar meer is dan je nu ziet in de tuin. Zorg dat je planten die zon nodig hebben ook op een plekje in de zon zet. Denk dan aan tomaten, komkommers, pompoenen, courgettes en aardbeien. Heb je juist veel schaduw in de moestuin, kies dan voor gewassen die weinig zon nodig hebben. Denk dan vooral aan bladgroenten, sla, rucola, andijvie, paksoi.
Moestuintips van Floor Korte: Moestuin in de schaduw

Obstakels

Heb je een schuurtje of grote boom in de tuin/volkstuin staan die veel schaduw kan geven, neem dit dan mee in het plan dat je maakt.

Plantafstand

Het is goed om rekening te houden met de afstand van plant tot plant. Als je alles heel dicht op elkaar zaait of uitplant, zul je zien dat de planten elkaar verdrukken en daardoor geen zonlicht of onvoldoende voeding krijgen, waardoor de planten doodgaan. Dat zou toch zonde zijn van al het vele werk dat erin zit.
Alles over zaaien en zaden

Met al deze informatie kun je een moestuinplan maken. Meet de tuin op en teken het bovenstaande in. Zo schep je overzicht voor jezelf en zul je zien dat het ook veel makkelijker zal verlopen komend jaar. Het is allemaal niet moeilijk, gewoon doen en je leert vanzelf

Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren

Meer handige tips:

Start je moestuin
Start je moestuin: Slim telen
Moestuin in potten: Rucola
Moestuinplannen: Uitmeten, aanplanten en klaar!
Tomaten kweken in potten
YouTube Stadstuinieren: Voorzaaien

Boekentip:

Floor Korte – Floors moestuin

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren: Blog maart, Floor Korte

logo
Sluiten
close