Moestuintips van Floor Korte – Oogsttips

De dagen worden korter, er komt meer regen aan en de temperatuur daalt, maar het is nog niet voorbij. In september is er gewoon nog lekker te oogsten uit de moestuin. Houd de planten waar vruchten aan hangen dus goed in de gaten, want voor je het weet zijn ze overrijp, zijn de beestjes er mee vandoor of zijn ze opengespat door de hoeveelheid vocht.

“Heb je enig idee wanneer een pompoen te oogsten is?”

Ik heb hieronder een aantal tips weergegeven waar je op kunt letten bij het oogsten

Mais

Veel mensen vinden het lastig om bij mais te zien wanneer het te oogsten is. Eigenlijk is dit heel eenvoudig. Als de kwast/draden aan de bovenkant van de maiskolf zwart zijn geworden, zijn de kolven klaar. Helaas komt het wel eens voor dat de kolven niet allemaal vol korrels zitten, maar daar is niet heel veel aan te doen. Ook kan het zijn dat de speciale rassen popcornmais aan de binnenkant, door de warmte, zijn gaan poppen. Dit ziet er heel leuk uit als je hem uitpakt. Probeer dit wel voor te zijn, dan blijft er meer voor jou over.

Tomaten

Tomaten kun je het beste oogsten als ze nog niet helemaal gekleurd zijn. Doe je dit wel dan is de kans dat ze uit elkaar spatten veel groter. Hier komen beestjes op af en dan gaat het sneller rotten. De tomaten rijpen in de keuken door de warmte heel goed na. Dus dat is geen enkel probleem. Heb je heel veel groene tomaten over?! Maak hier een Chutney maken met groene tomaten van. Dit is heerlijk bij de borrelplank of bij een stukje vlees.

 

Bieten

Wist je trouwens dat het loof van de bieten ook te eten is? Als je nog wat extra bieten had gezaaid in juli, dan kun je nu lekkere kleine bietjes, maar ook babyleafs van de bieten eten. Het loof heeft een lichte sla- of bietensmaak en is lekker door een salade heen. 

Wortels

Ze zijn te oogsten hoor, maar test er eerst eentje. Is deze groot genoeg, dan kun je er meer oogsten. Oogst niet meteen alles maar alleen wat je nodig hebt. Wortels blijven het langst goed als ze in de grond zitten. Ze groeien gewoon lekker door.

Pompoen

Heb je enig idee wanneer een pompoen te oogsten is? Dit is heel erg eenvoudig. Klop met je vuist op de pompoen. Hoor je een hol geluid, dan weet je dat deze goed is. Ook kun je het zien aan de steel, want als deze kurkachtig geworden is, kun je hem oogsten.

Kruiden

Vergeet je kruiden niet te oogsten. Deze maand zijn ze op topgrootte en is het heerlijk om alvast een voorraad aan te leggen voor in de winter. Je kunt kruiden namelijk binnen makkelijk drogen en daarna bewaren in luchtdichte potten. Zorg er wel voor dat de kruiden echt goed droog zijn, voordat je ze in de pot stopt, want anders gaan ze schimmelen.

Veel plezier met oogsten, want dit is toch wel een hele fijne periode in het moestuinseizoen. Nu zie je pas echt waarom je alle tijd en moeite in de moestuin hebt gestopt: voor de heerlijke oogst!

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren: Blog Oktober, Floor Korte