Moestuintips van Floor: Regenwater opvangen

 

Warme zomer

Vorig jaar hebben we heel veel warme dagen gehad en dat is natuurlijk ontzettend fijn als je op dat moment lekker vakantie houdt en even niks hoeft te doen, maar het is niet voor iedereen leuk. Op een gegeven moment mocht er op bepaalde plaatsen niet eens meer gesproeid worden vanwege waterschaarste. Ook het water geven met de tuinslang of gieter was soms echt niet te doen. Het water was gelijk weer verdampt als je het had gesproeid of er alleen maar naar keek.

Je merkt dat het de laatste jaren ineens heel hard en heel veel kan regenen. Achtertuinen met veel stenen lopen dan vol en dichte steden met veel souterrain woningen lopen vol met water. Het is natuurlijk niet zo gek dat dit gebeurt. Als je soms leest en ziet hoe mensen met onze wereld omgaan, kan ik wel begrijpen dat deze wending/storing in de natuur gaande is. Als je zelf al jaren probeert de natuur te begrijpen, omdat je bezig bent met het kweken van je eigen groenten, krijg je snel door dat je de natuur niet kunt sturen. De natuur doet gewoon wat hij wil. De natuur is rommelig, niet gepland en onvoorspelbaar. Als je dit door hebt, kun je er misschien in je dagelijkse leven wat mee gaan doen zodat hier in hele kleine stapjes verandering in komt.

Eventuele eerste kleine oplossing

Wat is nu een makkelijke stap die iedereen zou kunnen nemen om al iets bij te dragen aan het probleem van wateroverlast?

Niet te veel tegels

Zorg ervoor dat je je achter- of voortuin niet helemaal bestraat. Laat op sommige plekken net even een tegel weg en plant er vooral een plantje. Zo kan het regenwater in de bodem zakken en spoelt het niet weg in het riool, want dat is zonde.

“Wist je dat regenwater het allerbeste is dat je je planten kunt geven?”

Regenton

Waarom zouden we dit water, wat er dus alsnog heel veel valt in het voor- en najaar en soms in de zomermaanden, niet meteen opvangen in een regenton? Je kunt het mooi weer hergebruiken om de plantjes water te geven op de momenten dat ze dit extra nodig hebben. Een regenton kun je natuurlijk meteen koppelen aan de regenpijp. Kies er wel eentje waar een overloop op zit, zodat het teveel aan water gewoon weg kan lopen.

Merk je dat de regenton heel vaak overstroomd, zet er dan gewoon nog een regenton naast. Zorg dat je de regenton op een stabiele ondergrond zet en dat hij door het gewicht niet weg kan zakken. De ruimte daaromheen kun je open laten, dan kan het overtollige water meteen de grond weer in.

Voordeel van regenwater

Wist je dat regenwater ook het allerbeste is wat je je plantjes (in de tuin maar ook binnen) kunt geven?! Er zit namelijk veel minder kalk in. Het water dat gewoon uit de lucht komt vallen, zorgt ervoor dat de voedingstoffen, die je aan het begin van het jaar aan de tuin hebt gegeven (compost/organische voedingsstoffen), beter oplossen en dus ook beter opgenomen kunnen worden door de planten. Dat is dus een win-winsituatie als je het zo bekijkt.

Stadstuinieren: Blog april, Floor Korte