Moestuintips van Floor Korte – Tomatenweetjes

Als ik aan een moestuin denk, denk ik aan tomaten. Die mooie rode, ronde vruchten die tussen al het groen hangen. Daar word je gewoon blij van. Tomatenplanten zijn eigenlijk geen moeilijke planten, maar wel planten waar je veel geduld voor moet hebben.

“Die mooie rode, ronde vruchten die tussen al het groen hangen. Daar word je gewoon blij van”

Bij tomaten hoort een kleine handleiding, want veel mensen vergeten bijvoorbeeld te dieven, geven de plant iedere dag heel veel water en doen dit niet aan de voet, maar op het blad. Deze dingen zijn niet verstandig om te doen bij een tomatenplant. Hieronder heb ik nog een aantal tomatenweetjes opgesomd;

  • Tomaten groeien gemiddeld qua snelheid, dus geef ze de tijd en pot ze om de 4 weken over, zodat ze voldoende voeding hebben om groot en sterk te worden.
  • Je zaait tomaten in maart en oogst vanaf eind augustus tot september. Dit zijn in totaal 6 maanden, dus geduld is een schone zaak bij tomaten.
  • Tomatenplanten hebben echt heel veel voeding nodig. Voordat je ze van binnen naar buiten brengt, is het dus verstandig om een berg mest door de grond te werken. Hierdoor zal de plant goed van start gaan.
  • Tomatenplanten hebben elke dag zeker zo’n 8-10 uur zon nodig. Plant deze planten dus uit op een plek waar veel zon schijnt.
  • Vergeet de plant niet te dieven. Dieven is het verwijderen van zijscheuten die ontstaan in de oksels van de hoofdstam naar de bladeren. Deze dieven pikken namelijk alle voeding van de vruchten. Je wilt geen blad in overvloed, maar juist tomaten in overvloed, dus vergeet deze zijscheuten niet eens in de 2 weken te verwijderen.
  • Tomatenplanten houden eigenlijk helemaal niet van water. Dit geldt in ieder geval voor tomaten die je in volle grond hebt uitgeplant.
  • Tomaten overleven het beste in kassen. Buiten kun je ze ook verbouwen, maar de kans op ziektes is wel groter. Ik heb nu voor het 5de jaar op rij tomaten buiten staan en het gaat prima, maar mocht er ineens een hele natte zomer aankomen, dan kun je er zeker van zijn dat de tomaten zullen afsterven.
  • Wist je dat er duizenden tomatenrassen bestaan? In Nederland verkopen ze steeds meer rassen bij de supermarkt en de groenteboer, maar dit is dus maar een superklein deel van de rassen die bestaan in de wereld.
  • Afrikaantjes zijn echt goede buren van tomaten. Afrikaantjes, ook wel stinkertjes genoemd, zorgen ervoor dat de aaltjes uit de grond blijven. Tomatenplanten zijn namelijk gevoelig voor aaltjes.
  • Tomaten kun je beter buiten de koelkast bewaren. Het is namelijk zo dat een tomaat sneller achteruit gaat als deze zich bij een temperatuur onder de 12 graden bevindt. Het zijn echte warmte-aanbidders.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren: Blog juli, Floor Korte