Moestuintips van Floor: De zwarte bonenluis

Help, ik heb last van de zwarte bonenluis?

Iedereen heeft er op een gegeven moment last van: de zwarte bonenluizen die neerdalen op de toppen van de tuinbonen. Dit zijn kleine zwarte puntjes (luizen) die je meteen ziet zitten. Heel veel mensen raken gelijk in paniek, maar dit hoeft helemaal niet. Er zijn namelijk genoeg manieren om deze luizen op een goede manier weg te krijgen zonder er hele gekke dingen voor te hoeven doen.

Ook zie je er eigenlijk meteen een hele berg mieren omheen. De mieren komen namelijk op de suikers af die de luizen achterlaten op de plant. De luizen zuigen eigenlijk de plant leeg, waardoor de groei van de plant dus drastisch afneemt. Als je nog wel wat tuinbonen wilt oogsten dit seizoen, is het slim om de volgende tips uit te voeren en zo de zwarte bonenluis te bestrijden.

“Als je nog wel wat tuinbonen wilt oogsten dit seizoen, is het slim om de volgende tips uit te voeren”

Wat kun je doen tegen de zwarte bonenluis?

Je kunt ze laten zitten en denken het allemaal wel goed komt, maar helaas is dit niet zo. Deze beestjes zuigen het sap uit de bonenplant, waardoor deze dus supertraag gaat groeien. De plant zal hier uiteindelijk door doodgaan.

Je kunt dit voorkomen door na de zesde bloemtros de plant te toppen. Toppen is het afbreken van de bovenkant van de plant!
Voordat je begint met het zaaien van tuinbonen kun je ook een rijtje bonenkruid of dille te plaatsen, want dit zijn goede luizenbestrijders.

Je kunt een mengsel maken van spiritus en groene zeep! Maak in totaal zo’n 50 ml en meng dit met warm water. Doe dit mengsel in een plantenspuit en spuit het op de zwarte luizen. Herhaal dit een paar dagen na elkaar. Ik weet alleen niet of je tuinbonen hier veel lekkerder van worden. Je kunt de tuinbonen ook oogsten als de luizen er nog opzitten, alleen zal het doppen een beetje een plakkerig werkje worden.

Lieveheersbeestjes zijn dol op luizen. Ga in de tuin op zoek naar deze rode vriendjes en plant ze op de luizen! Ze zijn trouwens ook te koop in tuincentra of op internet.

Ook in de winkel verkopen ze biologische luizensprays, maar deze zijn wel prijzig dus ik ga toch op zoek naar de lieveheersbeestjes in de tuin!

Het is dus het beste om deze zwarte vervelende beestjes voor te zijn door heel vroeg of laat te zaaien! In oktober zaaien zorgt ervoor dat de luizen geen kans krijgen om zich te ontwikkelen op de plant! Bij mij gaan dus in oktober de tuinbonen in de grond in plaats van maart!


Stadstuinieren: Blog juni, Floor Korte