Moestuintips van Floor: Verrassende kiemgroenten

Verrassende kiemgroenten – mini moestuin

Wist je al dat er ontzettend veel soorten kiemgroenten zijn? Kiemgroenten zijn hele kleine plantjes die net uit de zaden zijn gekomen. Kiemgroenten bevatten heel veel voedingsstoffen ondanks dat ze zo klein zijn.

“Kweek ze zelf, dan kun je alle smaken uitproberen”

Moestuin op de vensterbank

Kiemgroenten kun je op veel manieren laten groeien. Het kan in een pot of kweekbak met daarover een kap, en het kan ook op een kiemschaaltje voorzien van gaasje met daarover vershoudfolie. Als je kweekt in een kweekbak of pot, gebruik dan altijd zaai- en stekgrond of meng de potgrond met zand. Zo krijg je de scheuten later er makkelijk uit en kunnen ze makkelijk wortelen in de losse grond. Als je een kiemschaaltje gebruikt, maak dan gebruik van een laagje water. Naar mijn idee is dit de meest ideale en makkelijkste optie.
Kiemgroenten zijn na het oogsten niet zo lang te bewaren. Als je zelf de kiemgroenten kweekt, kun je ze na het oogsten/knippen het beste meteen opeten.
Kiemgroenten houden van veel water en warmte. Omdat de kiemgroenten met het groeien zelf veel warmte vrijlaten, is het goed om de pot/kiemschaal af te dekken met folie of een kap waardoor de warmte niet weg kan. Zo ontstaat er een mini-ecosysteem.

Heel veel kiemgroenten

Hieronder vind je een hele lijst, waarvan je een aantal soorten waarschijnlijk niet zult kennen en ook niet in de winkel kunt kopen. Kweek ze daarom zelf en probeer alle smaken uit.
• Erwtasperge (naar asperge smakende kiem)
• Greenpeez (peultjes kiem)
• Alfalfa
• Zonnebloem kiemen
• Rode biet kiemen
• Rodekool kiemen
• Rosabi sprouts (roze gekleurde kiem)
• Broccoli kiemen
• Radijs kiemen
• Rettich kiemen (groene radijs kiem)
• Rode radijs kiemen
• China rose kiemen (groen-paarse radijs kiem)
• Garlic kiemen (naar knoflook smakende kiem)
• Prei kiemen
• Venkel kiemen
• Adzuki (japanse sojaboon)
• Kikkererwt kiemen
• Linzen kiemen
• Tarwekiemen
• Mini-taugé kiemen
• Taugé kiemen