Ooit geprobeerd: Kaffir limoen

“een fantastische plant voor in de zonnige vensterbank”

De Kaffir limoen is heel anders dan de reguliere limoen: de oogst bestaat namelijk vooral uit bladeren, in plaats van alleen de vrucht.

Kaffir limoen (Citrus hystrix) is een fantastische plant voor in de zonnige vensterbank. Hij ziet er erg aantrekkelijk uit met z’n glanzende groene dubbele bladeren. Als ze vers zijn, geven deze bladeren een smaak af die veel Thaise gerechten hun specifieke karakter geeft. Een volwassen plant produceert in de zomer ook knobbelige vruchten.

Verzorging

Als jonge plant verkrijgbaar. Plant het hele jaar door in potten en zet ze voor een zonnig raam. Als je er de ruimte voor hebt, kan de Kaffir limoen vanaf juni buiten op een zonnige, beschutte plek groeien (eerst afharden). Het is een tropische plant, dus in de winter zet je hem binnen. De plant kan tot 1,5 meter hoog worden.De plant vraagt minstens 8 uur per dag direct zonlicht (of van een groeilamp). Geef iedere 2 tot 4 weken in de lente en zomer (maart – september) citrusvoeding.
Verpot iedere paar jaar naar een grotere pot, zodat de wortels zich uit kunnen spreiden. Eindig met een grote pot die in de winter nog naar binnen te dragen is.

De bodem

Geeft de voorkeur aan een zure (pH 5.1-6 ), waterdoorlatende potgrondmix, te koop bij tuincentra. Je zou ook je eigen potgrondmix kunnen maken door wat verdunde koffie of koffiegruis (hoog zuurgehalte) toe te voegen aan gewone potgrond. Voeg wat zand toe voor drainage.

Oogsten

De bladeren kunnen het hele jaar om de paar weken geoogst worden. Het fruit in de zomer.
De bladeren kunnen in diepvrieszakjes ingevroren worden.

Bereiden

Gebruik de bladeren als laurierbladeren in bouillons, stoofschotels en curry’s. Je kunt ze ook heel fijn snijden en dan gekookt of rauw over gerechten strooien.

Stadstuinieren 2015-01 – Tekst: Natassia Doets