Ooit geprobeerd: Postelein

“Postelein kan het beste vers worden gegeten”

Postelein is een kruipende, eenjarige vetplant met meer omega 3-vetzuren dan elke andere bladgroente! De bladeren van postelein bevatten een verfrissend sappige, gel-achtige substantie die smaakt als een mengeling tussen verse peultjes en Granny Smith-appels.

ZAAIEN:

Zaaien van mei tot en met augustus, direct in je tuin (of in ondiepe potten) met grind en zand voor extra drainering. Eenmaal groot genoeg om te hanteren, uitdunnen tot 10 centimeter van elkaar. Gebruik wat je uitdunt als microgroenten.

VERZORGING:

Hoewel postelein kan overleven in droge en zanderige omstandigheden, zal regelmatig water geven de meest sappige bladeren opleveren.

OOGST:

Interessant is dat het zuurniveau van postelein varieert gedurende de dag. Oogst postelein in de vroege ochtend voor een zuurdere smaak en laat in de avond voor een zachtere smaak. Vanaf mei oogst je wat je nodig hebt en laat je de rest doorgroeien (tot aan de eerste vorst).

BEWAREN:

Postelein kan het beste vers worden gegeten, maar een week (ongewassen) bewaren in een plastic zakje in de koelkast kan ook. Ook inmaken is een optie om de bewaartijd te verlengen.

BEREIDEN:

Verwijder de dikkere stengels. Goed afspoelen om alle aarde te verwijderen. Je kunt het vers en rauw eten, heel kort gestoomd, of enkele minuutjes gesauteerd. Het voegt extra romigheid toe aan smoothies en je kunt zelfs thee trekken van de bladeren, waarvan wordt gezegd dat het hoofdpijn vermindert en ontstekingen tegengaat.

HEERLIJK MET:

Fetakaas, tomaat, komkommer, olijven, olijfolie, amandelen, ei, azijn, zeezout, en krieltjes.

Stadstuinieren 2015-05 Tekst: Natassia Doets