Ooit geprobeerd: Rapen & raapstelen

” Binnen een maand kunnen de rapen geoogst worden

Rapen zijn een makkelijk gewas dat supersnel groeit. Binnen een maand na het zaaien zijn ze klaar om geoogst te worden en als bonus krijg je verse raapstelen. Rapen en raapstelen worden gebruikt in veel traditionele en moderne keukens, van de ouderwetse, Nederlandse raapsteeltjesstampot tot aan de pittige Koreaanse ‘Kimchi’.

ZAAIEN:

Zaai regelmatig in kleine hoeveelheden van maart tot augustus in de volle zon. Ruimte: 10 – 20 centiimeter uit elkaar, afhankelijk van de soort en of je ze verbouwt voor de wortels of voor de toppen.

VERZORGING:

Geef bij droog weer voldoende water, anders zullen de wortels klein, houterig en peperig worden.

OOGST:

Maart – december. Binnen een maand zijn de sappige blaadjes klaar om geplukt te worden. De wortels van de rapen oogst je het beste een paar weken later, als ze de maat van een golfbal hebben.

BEWAREN:

Verwijder de toppen van de wortels en sla deze afzonderlijk op in een plastic zak; ze zijn tot 2 weken houdbaar in de koelkast. Om in te vriezen: wassen, schillen, dobbelsteentjes snijden en ze 2 minuten blancheren en invriezen in een luchtdichte diepvriesdoos (maximaal 9-12 maanden houdbaar).

BEREIDEN:

Kan rauw gegeten worden, in dunne plakjes of geraspt. Koken: schil ze en kook ze (of rooster ze) in 35 – 45 minuten gaar. Kunnen ook fijn worden gehakt en toegevoegd worden aan wokgerechten, soepen, stoofschotels etc.

HEERLIJK MET:

Gebraden kip, kool, prei, spinazie, appel, spek, room, knoflook, tijm, rozemarijn en zwarte peper.

Stadstuinieren 2015-03 Tekst en fotografie: Natassia Doets