Ooit geprobeerd: Reuzenkoolrabi

“Onze favoriet is de ‘Superschmelz’, die zo groot als een voetbal kan worden”

Wij zijn grote fans van het kweken (en eten) van koolrabi. Ze groeien prima in zelfs de kleinste stadstuinen omdat ze, in tegenstelling tot gewone kool, weinig ruimte innemen. Onze favoriet is echter de reuzevariëteit, zoals ‘Superschmelz’, die zo groot als een voetbal kan worden. Het record staat op 43 kilo!
Ze kunnen ongelofelijk veel aan en blijven zacht en mals, ongeacht hoe lang je ze door laat groeien. We hebben ze flink getest door ze zeer weinig ruimte, en nauwelijks voeding of water te geven. Ook hadden de slakken en rupsen carte blanche.

ZAAIEN:

Vanaf eind februari – april onder glas. Eind maart uitplanten of direct in de tuin zaaien vanaf mei – augustus. De minimale afstand is 10 centimeter, maar hoe groter de afstand hoe groter de plant.

VERZORGING:

Geef af en toe water en voeding en bescherm jonge zaailingen tegen slakken, rupsen en vogels.

OOGSTEN:

Het jaar rond tot de grond bevriest. Draai de knol er simpelweg af en snij de stam en wortel weg. De bladeren zijn ook eetbaar en kunnen tijdens de knolvorming met mate geoogst worden.

BEWAREN:

Op een koele, donkere plek. Reuzenkoolrabi is heel lang te bewaren en kan zelfs van de herfst tot de volgende zomer blijven liggen! Kan ook in z’n geheel of in blokjes ingevroren worden. Verwijder hiervoor de bladeren en stelen, vervolgens schillen, 2-3 minuten blancheren en bevriezen.

BEREIDEN:

Reuzenkoolrabi is heerlijk rauw, gebakken, geroosterd, gestoomd en gekookt in: soepen, stoofpotten, salades, curry’s en wokgerechten. Je kunt er ook een soort zuurkool van maken.

HEERLIJK MET:

Kaas (vooral blauwe kaas), spek, room, curry, kokosroom, peterselie, aardappelen, wortels, knoflook, appels, sinaasappels en radijsjes.

Stadstuinieren 2015-06 – Tekst en fotografie: Natassia Doets