Ooit geprobeerd: Roze tuinbonen

“De tuinboonvariaties met roze bonen en bloemen zijn verrassend vrolijk”

Ooit Geprobeerd: Roze tuinbonen

Tuinbonen zijn heerlijk, gemakkelijk te kweken en geweldig om de kloof tussen winter en het voorjaar te overbruggen als er in de gemiddelde stadstuin niet veel te oogsten valt. De tuinboonvariaties die roze bonen en bloemen bevatten voegen zelfs een beetje extra plezier en schoonheid toe.

ZAAIEN:

Zaai de zaden 5 centimeter diep, 15-20 centimeter uit elkaar op een zonnige, beschutte en goed waterdoorlatende plaats.

VERZORGING:

Hoge varianten kunnen ondersteuning nodig hebben om te voorkomen dat ze voorover vallen. Een paar palen op de hoeken met een touwtje in een kader is een goede optie. Zwarte bonenluis kan een probleem zijn en het is een goede tip om de bovenste 10-15 centimeter van elke plant af te knippen als ze eenmaal bloeien (eet deze toppen op, ze zijn heerlijk). Houd de planten goed vochtig (vooral tijdens de bloei).

OOGSTEN/BEWAREN:

Oogst in fasen, beginnend met de onderste peul. De jongere bonen zijn zoeter en malser en kunnen in zijn geheel worden gekookt en gegeten (mét peul). Tuinbonen kunnen enkele dagen worden bewaard (ongewassen in de peul) in de koelkast. Doppen, wassen en 3 minuten blancheren om tot 12 maanden in te kunnen vriezen.

BEREIDEN:

Kook ze in een beetje witte wijn en boter. Als je ze jong oogst, hoef je ze niet te doppen. Of maak met de bonen een kleurrijke, rauwe tuinbonenpesto. Heb je ook wel eens tuinbonenbeignets geprobeerd? TIP: De overgebleven peulenschillen kunnen in ei, bloem en kruiden worden gedoopt en licht gefrituurd worden als heerlijk borrelhapje.

HEERLIJK MET:

Chorizo, feta, mascarpone, basilicum, munt, peper, citroen, pasta en witte wijn.

Stadstuinieren 2016-06 – Tekst en fotografie: Natassia Doets