Ooit geprobeerd: Spruitkool Roosjes

“Spruitkool Petit Posy ziet er prachtig uit en heeft een heerlijk zoete, nootachtige smaak”

Spruitjes, ” love ‘em or hate ‘em”. Het is tijd voor wat nieuw bloed, vandaar dat wij graag de Petit Posy introduceren. Een hybride van spruitjes en boerenkool, die zelfs de grootste spruitjes-hater over stag laat gaan.

Petit Posy spruitjes zien er prachtig uit en hebben een heerlijk zoete, nootachtige smaak. Het is een nieuwe ‘superfood’! Ze bevatten twee keer zoveel vitamine C, E en B6 als gewone spruitjes en smaken totaal niet bitter.

ZAAIEN:

Eind maart – april, dun, 1 cm diep in zaaibakken. Houd de grond voortdurend vochtig. Plant uit in mei – juni met 60 cm afstand tot elkaar, in volle zon en vruchtbare grond.

VERZORGING:

Petit Posy planten zijn zeer sterk en winterhard, met een lange oogstperiode. Houd de grond voedingsrijk en bescherm met netten tegen koolwitjes en vogels.

OOGSTEN:

De paars-groene rozetten zien eruit als minikolen. Ze groeien langs de stam omhoog tot aan de krullende bladeren aan de bovenkant, te oogsten van oktober tot april. Pluk wat je wilt gebruiken en laat de kleinere rozetten achter om door te groeien. Hoe kouder het weer, hoe zoeter de oogst. De bovenste bladeren zijn ook eetbaar en smaken naar kool.

BEWAREN:

In de koelkast blijven de spruitjes drie dagen vers. Om in te vriezen blancheer je ze eerst drie minuten en giet je ze af (hierdoor worden ze ook zoeter).

BEREIDEN:

Ze kunnen worden geroosterd, gebakken, gegrild, gekookt, gestoomd, roergebakken of rauw toegevoegd aan salades.

HEERLIJK MET:

Spek, ansjovis, kastanjes, blauwe kaas, oude kaas, citroen- en sinaasappelrasp, gember, komijn, nootmuskaat en boter

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2023-03
Stadstuinieren 2016-01 – Tekst en fotografie: Natassia Doets