Ooit geprobeerd: Tuinboonscheuten

“In de winter kunnen ze binnen worden gekweekt, op je vensterbank”

De meesten onder ons zijn wel op de een of andere manier bekend met tuinbonen, maar heb je ze ooit geprobeerd te kweken voor alleen de scheuten? Voor stadstuinders zijn tuinboonscheuten een perfecte optie omdat ze snel en gemakkelijk groeien in een beperkte ruimte. Ze zien er geweldig uit en zo smaken ze ook!

Tuinbonen worden ongeveer op dezelfde manier gekweekt als de nu zo populaire erwtenscheuten. Je hebt dus wel veel zaden nodig. In plaats van een klein pakje zaden van het tuincentrum te gebruiken, is het kopen van een grote zak hele gedroogde tuinbonen (liefst biologisch), die bedoeld zijn om te weken en koken, een veel goedkopere optie. Je vindt deze in de natuurwinkel, toko of bij de Marokkaanse groenteboer.

ZAAIEN:

Laat de zaden ’s nachts weken. Vul een bakje (min 5 cm. diep) met compost/potgrond. Verspreid de zaden zodat ze elkaar niet raken. Bedek met een dunne laag compost, geef water en houd het compost vochtig (niet nat).

VERZORGING:

Tuinboonscheuten kunnen op elk moment van het jaar worden gekweekt. In de winter kunnen ze binnen worden gekweekt, voor een zonnig raam.

OOGST:

Je scheuten zijn na ongeveer twee weken klaar om te oogsten. Knip ze af als ze 6-12 cm lang zijn, dichtbij de voet. In sommige gevallen groeien ze terug, alhoewel je waarschijnlijk daarvoor een diepere bak met grond nodig hebt.

BEWAREN:

Het is het beste om de scheuten te oogsten vlak voordat je ze nodig hebt, maar ze kunnen wel enkele dagen bewaard worden in een plastic bakje in de koelkast.

BEREIDEN:

Tuinboonscheuten zijn heerlijk rauw in salades of op het laatste moment toegevoegd in gekookte gerechten zoals pasta, risotto of wokgerechten. Ze zijn ook leuk te serveren als bijgerecht, kort gebakken met knoflook en ui.

HEERLIJK MET:

Pasta, rijst, fetakaas, ricotta, halloumi, knoflook, tijm, peterselie, mint en citroen.

 

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren 2015-05 – Tekst en fotografie: Natassia Doets