Physalis kweken

Physalis of lampionbessen

Tomaten, pepers, aubergines en aardappelen komen allemaal uit de grote familie van de Solanacea of Nachtschadigen. Maar diezelfde familie omvat ook minder gekende gewassen die zeer de moeite zijn. Lampionbessen bijvoorbeeld.

“Puur botanisch worden ze net als de tomaat tot fruit gerekend”

Het geslacht ‘Physalis’ omvat een omvangrijke groep van meer dan 90 verschillende bloeiende en vruchtdragende soorten, die in hoofdzaak afkomstig zijn van het Amerikaanse continent. Hier bij ons zijn de planten vrij onbekend. Enkel Physalis alkekengi, of de Chinese lampionnetjesplant, komt hier als sierplant regelmatig in de tuin voor. De opvallende oranjerode lantaarntjes worden vooral voor hun decoratieve eigenschappen gekweekt. Ze zijn als droogbloem perfect houdbaar. De kleine oranjerode bessen binnenin zijn te zuur om zo te eten.

Voor teelt in de moestuin zijn er twee geschikte soorten: de grootvruchtige tomatillo en de kleinvruchtige lampionbes, ook wel ananaskers, goudbes of incabes genoemd. Net als de tomaat behoren ze tot de vruchtgroenten. Puur botanisch worden ze net als de tomaat tot fruit gerekend. Voor culinaire toepassingen wordt de tomatillo meestal onrijp verwerkt als groente, de zoetere lampionbesjes of ananaskers gebruikt men als volwaardig fruit.