Tomaten beschermen tegen Phytophthora

Het is heerlijk, een tomaat uit eigen tuin. Vooral wanneer je ze warm eet, zo van de plant. Op die momenten proef je het best dat het een tomaat geen groente, maar een vrucht is.

Juist omdat tomaten van eigen kweek zo lekker zijn, is het extra teleurstellend wanneer je prachtig tomatengewas wordt aangetast door Phytophthora. Deze schimmel zorgt ervoor dat jouw mooie plant in een week of twee verandert in een teleurstellend en oneetbaar rommeltje. De schimmelsporen verspreiden zich door de lucht en zijn dus een risico bij buitenteelt.

 

Hoe voorkom je Phytophthora

  • De eenvoudigste methode om de schimmel op afstand te houden is door te voorkomen dat er regenwater op het blad komt, met een afdakje, een geïmproviseerd tunneltje zonder wanden (er zijn zelfs speciale tomatenzakken in de handel) of .. een doorzichtige paraplu!
  • Kies een zonnige standplaats met voldoende ruimte tussen de planten houdt, zodat de lucht er tussen kan.
  • Zodra de plant voldoende blad heeft, kun je de onderste bladen wegplukken, zodat de grond eerder opdroogt.
  • Hou de grond los en onkruidvrij.
  • Verwijder eventueel aangetaste plantendelen en gooi deze in de groencontainer, niet op de composthoop.
  • Tomatenplantjes die je in een tuincentrum koopt, zijn vaak bedoeld voor teelt in de kas en hebben geen weerstand tegen Phytophthora. Wanneer je zelf zaait zijn er variëteiten met meer weerstand tegen deze schimmel.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren – Taco IJzerman