Potgrond getest

Een weelderige groentetuin begint met een goede grond, het liefst een grondsoort die afgestemd is op de behoefte van je groenteplantjes. Maar hoe pak je dit aan, als je tuiniert op een dak, een balkon of terras? Kun je je potten vullen met potgrond, koop je een grote zak speciale moestuinmix of maak je je eigen cocktail? Stadstuinieren nam de proef op de som en experimenteerde met verschillende zakken grond.

Aan de slag

In het vroege voorjaar schroefden we van oude vloerdelen een moestuinbak in elkaar. Je kunt ook een kant-en-klare vierkantemeter-moestuinbak kopen, maar wie een beetje handig is, maakt dit eenvoudig zelf. Zo maak je een moestuinbak

We vulden vier gelijke vakjes met grond: drie verschillende merken moestuinmix en een eigen grond. We namen het voor onze eigen grond niet zo nauw met de samenstelling (we gebruikten grond met compost, rechtstreeks uit de volkstuin), maar als je zelf aan de slag wilt gaan, is het wel aan te raden om dit even doordacht aan te pakken. Eerlijk gezegd werd dat in onze bak een rommeltje.

Onkruidvrije moestuinmix

De aarde uit de volkstuin bevatte nogal wat onkruidzaden en -wortels, waardoor tijdens het seizoen dit deel van de bak voortdurend gewied moest worden. Een groot voordeel van de kant-en-klare mixen is dat ze nagenoeg vrij van onkruidzaken zijn. Zeker als je rechtstreeks in de bak zaait, is dat wel zo gemakkelijk. Als je bang bent voor enge beestjes en rare kruipsels, begin dan met zo’n moestuinmix. Je krijgt er nauwelijks vieze handen van. Zaaien in pure potgrond wordt afgeraden: potgrond is te compact en bevat juist veel te veel voedingsstoffen voor je zaden of tere plantjes. Als je er wat zand doorheen mengt, kun je wel in potgrond zaaien.

“De aarde uit de volkstuin bevatte nogal wat onkruidzaden en -wortels, waardoor tijdens het seizoen dit deel van de bak voortdurend gewied moest worden”

Zelf een goede moestuinmix maken?

Wil je zelf een mengsel samenstellen, maak dan een mix waarin je niet alleen compost stopt, maar ook turf en vermiculiet.

Vermicu-wattes?

  • Compost zit bomvol voedingsstoffen waar je groentes dol op zijn. Wil je zelf een moestuinmix maken, dan is het belangrijk dat je een goede compost gebruikt. Als je de ruimte ervoor hebt, is het maken van compost een fluitje van een cent. Hiervoor gebruik je zowel groene bladeren, zoals groente-afval, als bruine takjes, dorre bladeren en stro. Heb je een konijn of een cavia, gooi het oude stro met de dierlijke mest door de inhoud van je compostbak heen. Dit wissel je af als een lasagne! Schep je composthoopje regelmatig om, want door het toevoegen van zuurstof versnel je het composteringsproces.
  • Turf is afkomstig van veengronden. Het liefst hebben we natuurlijk turf die ecologisch gewonnen wordt en de natuur niet schaadt. Helaas wordt veel turf afgegraven op Oost-Europese laagveengronden, die jaren nodig hebben om zich te vormen. Het vezelachtige materiaal neemt veel vocht op en is daarom een goede toevoeging aan je mix. Turf zorgt bovendien voor een betere zuurgraad van je grond. Je kunt ook kokosvezels (Cocopeat of cocosgruis) gebruiken. Door het verwerkingsproces en plus het vervoer zoude kokosvezels echter een veel hogere CO2-voetafdruk hebben dan bijvoorbeeld vermiculiet.
  • Vermiculiet is een korrelachtig mineraal, dat onder grote hitte opgeblazen wordt, zoals bijvoorbeeld popcorn. De korreltjes die zo ontstaan zijn licht van gewicht, isoleren goed en nemen veel vocht op. Wanneer vermiculiet vocht opgenomen heeft, geeft het het daarna weer langzaam af. Ook weer heel handig dus in je moestuinbak! Professionele kwekers gebruiken vermiculiet als zaaigrond en om potgrond te verbeteren. Het nadeel is echter dat vermiculiet nogal duur is. Een kant-en-klare moestuinmix is dan relatief goedkoop én gemakkelijk.

“Het lijkt op het eerste gezicht alsof je na het openen van je zak moestuinmix niets meer hoeft te doen, maar dat is dus maar ten dele waar”

 

Vullen maar!

Het leukste van het tuinieren in een moestuinbak is dat je lekker snel klaar bent. Je bak ziet er al snel gezellig uit als je een paar plantjes koopt in het tuincentrum of bij de kweker. Wij zetten er plantuitjes in en zaaiden uit de losse hand wat bieten, radijsjes en rucola. We twijfelden over het zaaien van de tuinbonen in de bak. Ze zullen waarschijnlijk prima groeien, maar als de vogels eenmaal de grote peulen zouden ontdekken, wisten wij al dat ze als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen. Je kunt natuurlijk je moestuinbak voorzien van stokken en je groente en fruit beschermen met netten, maar laten we wel wezen: als je een trendy moestuinterras wilt, dan ziet dat er niet fraai uit. Het is kiezen of delen…met de vogels!

Vul je bak met een dikke laag moestuinmix van 25 tot 30 centimeter voor je knolgewassen. Voor het gebruik van blad- en stengelgewassen kun je volstaan met een laag van 12-15 cm. Blijf ongeveer 1 centimeter onder de rand, zodat het water mooi in de bak blijft.

Wel of niet bemesten?

Wij gaven onze plantjes alleen in droge tijden wat water. Verder lieten we de grond de rest doen. Bij de MM-mix gebruik je alleen compost, die je gemakkelijk zelf kunt maken. Met het maken van de compost verwerk je je eigen groente- en tuinafval: goed voor het milieu, vriendelijk voor je portemonnee en ook nog eens heel leuk om te doen. Tips voor de wormenbak 
Helza vertelt op de website dat je na een week of zes je bak kunt bemesten met organische of minerale meststoffen en Pokon beveelt aan om na 3-4 maanden mest toe te voegen. Het lijkt op het eerste gezicht alsof je na het openen van je zak moestuinmix niets meer hoeft te doen, maar dat is dus maar ten dele waar. Bij alle mixen moet je dus wel wat onderhoud plegen.

Resultaten test moestuinmix

Na een portie geduld begonnen de zaadjes uit te komen: we oogsten knapperige radijsjes en pittige rucola. De venkelzaadjes kwamen niet allemaal uit, maar dat heeft ongetwijfeld meer aan ons gelegen dan aan de grond. Het tuinieren in een bak vergt voortdurende aandacht. Terwijl de volle grond vaak wel een tijdje vochtig blijft, droogt de grond in de bak sneller uit. Met alle moestuinmixen behaalden we goede resultaten en was het verschil met onze eigen grond opvallend groot. Niet alleen bleven de moestuinmixen vrij van onkruid, de radijzen waren mooier en groter, de rode uien stonden er veel beter bij. De moestuinmixen van Makkelijke Moestuin en Helza bleven mooi los, waardoor je met weinig moeite je groente kunt oogsten. De Pokonmix is de voordeligste keuze. De grond van Pokon is wat grover en vaster van structuur – je loopt daardoor het risico dat de grond op termijn wat gaat inklinken – maar het leek er wel op dat de groenten daar flink wat voedingsstoffen uit haalden. Hoewel de verschillen slechts centimeters zijn, werden onze groenten in de Pokonmix ook wat groter. Omdat we slechts één seizoen gebruik maakten van de moestuinmixen, is er niets te vermelden over de resultaten op langere termijn.
Eindconclusie: een moestuinmix lijkt op het eerste gezicht misschien overbodig duur, maar geeft je groente en fruit absoluut een goede start. De Pokonmix is de voordeligste keuze.

 


Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2023-03

Stadstuinieren 2015-05 – Tekst en fotografie: Susan Lambeck