Rabarber: Mooi en lekker - Stadstuinieren
artikel

Rabarber: Mooi en lekker

Rabarber-vlierbloesemtaart

“De bladeren zijn niet eetbaar en zelfs een beetje giftig”

Groente of fruit? Met rabarber weet je het eigenlijk nooit. Maar in de keuken gaat deze ongewone plant met zijn indrukwekkende stengels resoluut de zoete richting uit. Bovendien is het de ‘eerste’ fruitoogst uit de tuin. Zo vroeg dat je de fris-zure smaak van rabarber kunt combineren met het heerlijk aroma van vlierbloesem en de eerste kleine aardbeien.

 

Rabarber is een sterke, vaste plant die jarenlang in een hoekje van de tuin, zelfs een beetje verwaarloosd, uitbundig zal groeien. Halfschaduw vormt geen probleem, maar volop vocht en regelmatig organische voeding en een flinke schep compost zijn wel noodzakelijk om volop te kunnen blijven oogsten. Je oogst de stengels door ze onderaan de plant af te scheuren. De bladeren zijn niet eetbaar en zelfs een beetje giftig.

Vlier vraagt al evenmin veel aandacht en vaak komt zo’n struik spontaan in de tuin terecht. De kleine boom of struik vormt vanaf midden mei roomkleurige bloeischermen die een heerlijke zomerse geur in de tuin verspreiden. Pluk de de schermen wanneer de kleine bloemetjes bijna loszitten en wrijf ze voorzichtig met de hand los. Zeef de bloemen in een keukenzeef, want vaak zitten er massa’s superkleine spinnetjes en insecten tussen. De geur is fijn, maar teer, dus pluk de vlierbloesem vlak voor gebruik.

Rabarber-vlierbloesemtaart 4Welke soorten?

  • Rabarber, Rheum rhabarbarum, is verkrijgbaar als zaad en als plant. Er zijn speciale dwergrassen en selecties met rode stelen en sap. Maar ‘doodgewone’ rabarber is perfect voor een lekkere taart.
  • Ook van vlier, Sambucus nigra, zijn er speciale selecties met donker of ingesneden blad, roze bloemen en allerlei groeivormen. Maar ook de gewone wilde vlier voldoet prima.
  • Alpenaardbeien, Fragaria semperflorens, zijn verwant aan de wilde bosaardbei. Maar ze maken geen uitlopers en groeien, bloeien en dragen de hele zomer kleine aromatische vruchten aan compacte struikjes. Red wonder geeft zoete rode vruchten en Yellow wonder zorgt voor een ongewone kleur en een nog zoetere smaak.

Recept Rabarber-vlierbloesemtaart

Voor het deeg (taartvorm met een diameter van 20 cm):

Maak een deeg met 250 gram gebuild tarwemeel, 100 gram boter of margarine, een eetlepel agavesiroop en een snufje zout. Laat het deeg een half uur afgedekt in de koelkast rusten. Haal het deeg uit de koelkast en rol of duw het uit in een ingevette springvorm. Bak het deeg in 15 – 20 minuten in een oven op 150°C of tot het begint te verkleuren. Haal de springvorm uit de oven, laat ‘m even afkoelen op een rooster en haal de taartbodem voorzichtig uit de bakvorm. Laat verder afkoelen.

Voor de vulling:

Kook enkele geschilde en in grove stukken gesneden rabarberstengels in een bodempje water tot ze zacht, maar nog wel in stukjes zijn. Meng 100 ml agavesiroop met een eetlepel maïszetmeel en doe dat bij het rabarbermengsel. Laat nog even koken, voeg een eetlepel vlierbloesem toe en laat vervolgens een beetje afkoelen. Maak een vanillepudding met 200 ml melk, een snufje vanillepoeder en een eetlepel maïszetmeel. Laat ook dit een beetje afkoelen.

Giet eerst een laagje vanillepudding in de taartvorm en daarna een laagje rabarber er bovenop. Strooi er nog een eetlepel vlierbloesem overheen en laat helemaal afkoelen.

Vroege vogels serveren deze fris zoetzure taart met zo’n heerlijk vlierbloesemaroma als ontbijt, langslapers verkiezen zo’n taart als een zomers dessert. Een paar verse blaadjes citroenmelisse en enkele geurige alpenaardbeien versterken de geur.

 

Meer inspiratie:

Snijbiet in de moestuin
Permacultuur in de moestuin: Vaste bedden
Eten uit de stadstuin: Rabarber

Stadstuinieren 2015-02 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close