Rondje moestuin – half april

Rondje moestuin- half april

Er is nog niet zo veel te zien, maar toch is er er al veel gedaan en gezaaid. Als het de komende weken een paar keer regent, verandert de nu nog kale moestuin in een zee van groen(ten). Nu benut ik de droogte nog even om te wieden en de wortelonkruiden te bestrijden.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

[transcriptie]

Het is net na half april en dan wordt het weer eens tijd voor een rondje door de moestuin. Het is eigenlijk een raar seizoen om een rondje te doen want het is heel erg kaal. Er staan nog wat gewassen die vorig jaar gezaaid of geplant zijn maar het meeste van wat er nu al in ligt, is nog niet zichtbaar

Ik ben wel al ver met het schoonmaken van de tuin. Alleen hier links onder de bessen moet ik nog even wieden en de grond klaarmaken. De periode rond Pasen goed kunnen benutten door een hoop te zaaien.

Bieten zaaien met zaaimachine

Ik heb net mijn zaaimachientje terug dat had ik uitgeleend. En hoewel die eigenlijk voor grotere oppervlakten is, heb ik hem dit keer toch maar benut, want dit is handig om bieten te zaaien.
Je legt het bietenzaad er gewoon in en het apparaat legt dat dan op de goede afstand. En dan is het een kwestie van op de goede plek de zaden mikken.
De bedbreedte van 80 cm komt goed van pas, want dan kan ik met een gek eendenloopje net over het pad lopen. Zie …, dit is dus de tijd waarin 7 meter biet gezaaid wordt. Nu aan de andere kant nog een rijtje. Er gaat mix-biet in, en hier heb ik nog de oerbiet die ik erbij mik. Daar hoef ik er niet zoveel van te hebben, maar ik vind het wel leuk om ze te telen.
Dus dit zijn gele bieten, rode, Egyptische platronde, dat zijn een beetje platte, en oerbiet allemaal door elkaar.
Daar kun je met dit apparaat in een paar seconden 7 meter lengte mee zaaien.
Het is dus een heel eenvoudig zaai-machientje dat wordt aangedreven met een kettinkje. Met het voorwiel dat de snelheid bepaalt, wordt een borsteltje rondgedraaid, heel snel, en dat duwt dan door een van die gaten de zaden.
De verhouding tussen de gat-grootte en de zaad-grootte zorgt dat de verdeling goed is.
Uiteindelijk valt het dan naar beneden door het schachtje, en dat koutertje maakt dat hij op de goede diepte komt.

Voorgezaaid en ter plekke zaaien

Natuurlijk zaai ik ook nog een heleboel met de hand zoals in dit bedje, met een rijtje pastinaak, een rijtje zomerwortel en een rijtje waarin wortelpeterselie, schorseneer en witlofwortel allemaal een derde krijgen.
Verderop is mijn half bedje dat nu helemaal vol staat met bladgewassen; sla, andijvie en snijbiet.
Die heb ik voorgekweekt thuis en dus die kunnen nu lekker gaan groeien, mits ik zo voldoende vochtig houd, want de grond is echt droog, zoals in veel delen van Nederland.
Hier zie je Grumolo, dat is een groenlof die weer opkomt, en drie rijen knoflook, en hier komen binnenkort nog meer koolsoorten. Tussenin heb ik pas nog zinnia’s gezet. Dat zijn bloemen en die kunnen dan nu vast hoogte krijgen zodat ze niet onder de snelgroeiende kolen verdwijnen.

Onder het hooi zitten de aardappeltjes en hier is een bedje met klim kapucijners, erwten, peulen en een rijtje tuinbonen en een rijtje met lage erwten en peultjes. Dus die gaan hartstikke goed. Daarnaast is een bedje met allerlei soorten gezaaide kooltjes, radijs en rucola. Nu moet ik hier natuurlijk gauw het gras van het pad halen voordat het overgroeid wordt, en ook dit hoekje moet ik nog even wieden. Hier heb ik voorgezaaide kolen geplant, paarse broccoli en rode spitskool. Daartussen een rijtje met meiraap, radijs en mizuna. Dat groeit snel en is er gauw tussenuit.
De kooitjes heb ik er overheen gezet tegen de duiven die bij ons op het complex nogal mee-eten.

De tweede tuin

Dit de tweede tuin, de nieuwe tuin waar ik weleens filmpjes over gemaakt heb. Die stond eerst vol met pispotje en nu staan er langs de randen bessen, en ik heb het begin van een pergola gemaakt. Dat wordt een soort ‘looflaantje’. Onder het hooi liggen de vroege aardappels, die zijn er begin april ingegaan. Dit is verder nog vrij leeg. De kers bloeit, de pruim heeft gebloeid. Ik ben heel benieuwd wat dat gaat opleveren. Hier moet ik de komende weken nog een paar stukken helemaal op zijn kop zetten om de wortelonkruiden eruit te halen en verder wordt het dan helemaal vol gezet met zaaigoed en plantgoed. En verder goed onderhouden.